Én av fire nordmenn trimmer på julaften

Mens under én av fem går i kirken.
Tirsdag, 29 november, 2011 - 15:21


En ny undersøkelse fra Synovate på oppdrag fra Matprat.no, viser at relativt få nordmenn gjør det som er særpreget for julen.

Må man, så må man

Hele én av fire av de spurte svarer at de trimmet på selve helligdagen i fjor, mens 16 prosent var på jobben. Matvarehandel er også i toppen av lista med nesten 40 prosent oppslutning, og viser tydelig at folk prioriterer vanlige gjøremål fremfor høytidens tradisjoner. Nesten en tredjedel svarer også at de er sent ute med julegavehandelen og handler på selve dagen.

Kristne tradisjoner som å gå i kirken eller lese juleevangeliet er mindre populært, med henholdsvis 19 og 14 prosent. Ikke-kristne tradisjoner som å gå på ski eller rundt juletreet er enda mindre populært, selv om juletreet fortsatt finnes i de aller fleste norske hjem.

Den klart mest populære aktiviteten er likevel TV-titting, med hele 80 prosent.

Tid for kos

På spørsmål om hva de setter mest pris på ved julehøytiden svarer godt over halvparten at tid sammen med venner og familie er det viktigste. Avkobling fra hverdagen kommer på en god andreplass, mens ca en av ti gleder seg mest til maten.

Kun to prosent svarer at juleevangeliet og Jesu fødsel er viktig for dem.

Ribba består

Tradisjonsmaten står derimot fortsatt sterkt, og ni av ti spiser enten juleribbe eller pinnekjøtt. To av fem spiser fortsatt riskrem til dessert på den store kvelden, men julekakene har ikke lenger en sterk plass.

Pepperkaker og krumkaker er fortsatt de mest populære, med hver sin tiendel av befolkningen, mens hele 25 prosent sier at de spiser noe annet enn julekaker.

Omtrent en halv prosent av de spurte sier at de spiser pizza som julemiddag.

Emneord: