Hells Angels føler seg trakassert av Kripos

MC-klubben Hells Angels sier utstyr for over 100.000 kroner ble ødelagt under en politiaksjon. Nå anmelder de anslaget.
Tirsdag, 29 november, 2011 - 11:52


-Dette er rett og slett maktmisbruk. Vi føler oss trakassert. Hvis dette ikke er rettet mot klubben, men mot enkeltpersoner, hvorfor påfører de oss da disse skadene, spør talsmann Rune Olsgaard og henviser til ødleggelsene fra aksjonen, hvor vinduer, dører, porter og kamerautstyr gikk i stykker. Olsgaard hevder også at politistyrkene tok med seg penger, drikkevarer og tre motorsykler.

Den 2.november tok 30 tungt bevæpnede politifolk tok seg inn i klubblokalene deres.

- Det ligger ikke noe bevismateriale i disse tingene, så jeg mener det er å ta seg litt vel godt til rette, sier Olsgaard.

Under aksjonen skal politistyrkene, som for det meste var fra Kripos, angivelig ha brukt harde metoder på alle som var tilstede.

- En jente som var på besøk ble kastet ned i gulvet med et maskingevær rettet mot seg av en fyr med finlandshette, hjelm og skjold.  Ofte er det også barn her, hvordan hadde det vært, hvis noen av disse var her på dette tidspunktet, spør Olsgaard som mener slike massive aksjoner stiller klubben i et ufortjent dårlig lys.

Ifølge Olsgaard var dørene ulåste, men likevel er flere ruter og dører ødelagt og har merker etter motorsag. Foto: Klaudia Lech

Feil oppfatning

Olsgaard sier han opplever hele aksjonen som et tilslag mot klubben.

- Det de prøver å oppnå, er å provosere oss, og bygge opp et fiendebilde av Hells Angels som en av de største samfunnstruslene i Norge, sier Olsgaard. Men selv står han fast ved at klubben ikke er noen samfunnstrussel.

-Hva visse enkeltmedlemmer driver med bør ikke gå på klubbens belastning, sier Olsgaard som mener Kripos har en feiloppfatning av klubben.

-På midten av nittitallet var det mye som skjedde i miljøet, mye dritt. Da hadde det vært mer forklarlig å ty til sånne metoder.

Ikke et tilslag mot Hells Angels

Einar Sparboe Lysnes ved Troms politidistrikt svarer at aksjonen ikke er snakk om et tilslag mot Hells Angels, men enkeltpersoner som tilhører miljøet.

- Aksjonen er en del av en større aksjon Troms politidistrikt har satt i gang for å ta personer vi vet står bak en omfattende narkotikasak. De etterlyste personene har tilhørighet i Troms, men er også en del av Hells Angels-miljøet i Oslo, og det var av den grunn vi ba om bistand fra Oslo til å pågripe disse personene.

Hva var grunnen til at dere valgte å ta i bruk over 30 politifolk i denne aksjonen?

- Hvilken fremgangsmåte som er brukt i aksjonen i Oslo, er det Oslopolitiet som må svare på.  Det jeg kan si, er at dette er taktiske strategier for å ivareta egen sikkerhet, og forhindre at bevis går tapt. I en av de andre aksjonene ble narkotika kastet ut av vinduet, noe jeg mener illustrerer viktigheten av å bruke nok ressurser. 

Operasjonsansansvarlige ved Oslo politidistrikt ønsker ikke kommentere aksjonen videre, men sier seg enig med Lysnes at det store oppmøtet var nødvendig for å sikre bevismateriale. De ønsker heller ikke å kommentere om det ble beslaglagt narkotika på klubbhuset i Oslo.

Uenig i maktbruken

Politioverbetjent Eirik Jensen ved Oslopolitiet har jobbet med gjengkonflikter i over 25 år, og er vanligvis ansvarlig for HA-saker, men var på ferie da aksjonen inntraff. Han var i forkant ikke informert om at Kripos skulle rykke inn, og ble overrasket da han fikk høre om aksjonen. Ifølge ham ble ikke den normale modellen Oslopolitiet bruker i slike situasjoner, praktisert den 2.november.

- Vi har en helt annen tilnærming til å løse slike situasjoner på hvor vi har mindre politifolk og balanserer maktbruken. Vi overdramatisrere normalt sett ikke med et slikt massivt oppmøte med politifolk, sier Jensen. Dette er taktikker vi bruker ovenfor gjengmiljøer som vi har utarbeidet og operert med i mange år. Jensen sier han forstår at klubben reagerer på maktbruken, og inrømmer at tilslaget ikke er i takt med retningslinjene til oslopolitiet.

- Vi har definert hva som er akseptabelt og hva som ikke er det, og for at vi nå ikke skal undergrave det vi står inn for, har det vært en dialog mellom oslopolitiet og Hells Angels i etterkant av aksjonen for å dempe reaksjonen fra klubben.

Tviler selv på effekten av anmeldelsen

Olsgaard forteller at episoden ikke kommer til å forandre den gode dialogen Oslo-politidistrikt og klubben har hatt gjennom flere år. De kommer likevel til å anmelde tilslaget.

- Vi ønsker å ha alt klart og riktig formulert før anmeldelsen utføres. Inntrykket mitt fra tidligere erfaringer, er at det ikke nytter å anmelde politiet for som regel kommer det ikke så mye ut av det. Men vi føler oss urettferdig behandlet og står på vårt, derfor kommer vi til å gjennomføre dette så godt det lar seg gjøre, avslutter Olsgaard. 

 

Emneord: