Jenter forstørrer leppene til jul

Innsprøytning av det leppeforstørrende middelet Restylane har økt i tiden før jul.
Onsdag, 30 november, 2011 - 14:13


- Vi merker en økning både før sommeren og frem mot juletider, sier administrerende direktør i Ellipseklinikken, Sissel Engen.

Ellipseklinikken utfører årlig flest kosmetiske injeksjoner i Norge. Hvert år opplever de at det er flere som pynter på fasaden rundt sommertider, og før julens festligheter.

Ny trend

Trenden å sprøyte inn Restylane i leppene har tatt seg kraftig opp de siste årene, og har vært tema i en rekke kjente blogger. Toppbloggere som Ida Wulff, Ulrikke Lund og fotballfrue Caroline Berg Eriksen, har alle lagt ut innlegg der de tester behandlingen og kommer med anbefalinger.

Ofte blir de sponset av ulike hudpleiesalonger, mot at de skriver om behandlingen på bloggen. Berg Eriksen har tidligere skrevet “I Oslo er Restylane like vanlig som å tygge tyggis, og like ufarlig som å stripe håret”. Hun har nylig uttalt at hun angret etter behandlingen.

- Vi har pågang fra bloggere som ønsker å skrive om oss i bytte mot behandlinger, men dette sier vi nei til. Bloggere må gjerne skrive om oss, men de må betale for behandlingen, sier Sissel Engen i Ellipseklinikken.

Fri aldersgrense

Engen er klar over at flere steder opererer med slike metoder, og at flere bloggere skriver om Restylane-behandlinger. Ellipseklinikken merker allikevel mest pågang fra egen annonsering, spesielt på nett. Pågangen er i hovedsak fra jenter i alle aldre, helt ned i 18-årsalderen.

- Vi har satt en nedre aldersgrense på 18 år hos oss, og er opptatt av å gi anbefalinger til kundene. Vi ønsker ikke at unge jenter skal gå ut herfra med andelepper, sier Engen.

Det finnes ingen lovfestet aldersgrense på slike inngrep, så det er opp til hvert enkelt behandlingssted å sette sin grense. Lege og førsteamanuensis ved Avdeling for allmennmedisin på Universitetet i Oslo, Ole Rikard Haavet, mener 18-årsgrensen er for lav.

- Forskning viser at hjernen modnes mest i aldersgruppene fra rundt 23 år og oppover. I 18-årsalderen vil du altså ikke være i stand til å vurdere risikoen og ulempene ved et slikt inngrep, sier han.

Skjønnhetspress

Haavet tror presset på attraktivitet gjør at unge jenter tyr til slike grep, og at presset mellom jenter er spesielt stort. Blogger kan være en medårsak til dette.

- 18-årsalderen er en tid der identiteten fremdeles er i utvikling, og det er synd om unge jenter bygger sin identitet på falskt forstørrede lepper, sier han.

Han påpeker også at faren for infeksjoner alltid er tilstede når man stikker i huden, slik vi også ofte ser med piercinger og lignende.

Sissel Engen mener det er svært liten sjanse for infeksjoner når du utfører denne behandlingen, og at det i størsteparten av tilfellene er snakk om bakterier grunnet hygiene.

- Om man klorer i stikket med skitne fingre, er det klart at det kan oppstå bakterier, sier hun. Engen understreker at de får svært gode tilbakemeldinger på kundeundersøkelser etter behandlingene, og at folk ofte kommer tilbake for å gjenta behandlingen.

 

  • Restylane er et fyllstoff som sprøytes inn i huden
  • Stoffet behandler blant annet rynker, gir fyldigere lepper, former kinnbein og hake
  • Stoffet består hovedsakelig av hyaluronsyre, et sukkerkompleks som blant annet produseres i hud og brusk hos dyr og mennesker
  • Prisen på en behandling varierer, men ligger på omlag 3000 kroner
  • En behandling varer gjerne fra 3-6 måneder, deretter kan man fylle på mer

Kilde: Norsk helseinformatikk (nhi.no), Ellipseklinikken.

Emneord: