Likestilling skaper økonomisk vekst

En ny rapport fra Verdensbanken viser at likestilling kan gi høyere produktivitet.
Mandag, 28 november, 2011 - 16:24


–  Argumentet for likestilling var først rettferdighet, men nå er det lønnsomhet, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Han holdt åpningstalen under mandagens lansering, og kunne fortelle at Norges høye andel kvinner i arbeidslivet har vært like viktig for Norges økonomiske vekst som oppdagelsen av olje.

Ana Revenga, direktør for Verdensbankens program for fattigdomsreduksjon og likhet, presenterte rapporten.

Mange hevder at å investere i likestilling er dyrt, men denne rapporten viser at det på sikt kan være lønnsomt, sa hun.

Viktig argument

Utenriksdepartementet lanserte mandag årets hovedpublikasjon fra Verdensbanken på litteraturhuset i Oslo. For første gang på tredve år handler denne publikasjonen om kvinners rettigheter.

Etter presentasjonen var det duket for full debatt på litteraturhuset. I panelet satt bl.a. statssekretær i utenriksdepartementet, Ingrid Fiskaa.

Dette er et veldig viktig argument, sa Fiskaa. Selv har hun erfaring med ledere i utviklingsland som kvier seg for å investere i likestilling. Nettopp fordi de ikke tror det er lønnsomt.

Et mål i seg selv

Professor i økonomi ved Universitet i Oslo, Karl Ove Moene, understreket viktigheten av at kvinners rettigheter er et mål i seg selv, og ikke bare et middel for økonomisk vekst.

–  I likestillingsdebatten som har pågått i Norge de siste par månedene, har det vært mye snakk om sekundæreffekter, som for eksempel økonomisk vekst. Men det er viktig å holde fokus på primærmålet, som er likhet og rettferdighet, sa Moene.

Finanskrisen gjør likestilling vanskligere

Både Fiskaa og Revenga understreket at finanskrisen vi ser nå skaper utfordringer for målet om økt likhet.

Mange kvinner er ansatte i staten, eller mottar sosiale velferdsgoder. Når staten må kutte ned på disse utgiftene, sier det seg selv at mange kvinner får problemer.

 

Emneord: