Mor slår oftere enn far

Nye tall viser at mødre slår barna sine oftere enn fedre, og døtre er spesielt utsatte.
Onsdag, 30 november, 2011 - 13:30


Tjue prosent unge har blitt utsatt for vold fra mor, mens fjorten prosent har opplevd vold fra far. Verst er det for døtre, hele en av fire har blitt utsatt for vold av mor.

Det kommer frem i en forskningsrapport om barn og vold fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).  Forskerne har spurt 7000 tredjeklassinger på videregående mellom 18 og 20 år.

Vold som grensesetting

Rapporten konkluderer med at relasjoner mellom mødre og tenåringsbarn er mer konfliktfylte enn fedres tilsvarende forhold. Det fortalte generalsekretær i Voksne for Barn, Randi Talseth, under en fremleggelse av rapporten på Politihøgskolen.

- En av teoriene er at fordi mødre ofte har mer kontakt med barn i oppdragelsen, brukes vold som en siste utgang for grensesetting, forteller Talseth.

Generalsekretær i Voksne for Barn, Randi Talseth, håper rapporten vil få ringvirkninger. Foto: André Berntsen

Krever handling  fra politikere

I rapporten skilles det mellom mild og grov vold, der skillet er uklart. Mild vold omfatter blant annet risting, lugging og klapsing. Talseth sier at barn heldigvis i mye mindre grad er utsatt for grov enn mild vold. Likevel mener hun tallene er skremmende, og ønsker nå handling fra politikere.

- Vi ønsker at barns erfaringer skal hentes inn og lyttes til. I Voksne for Barn inviterer vi unge som har blitt utsatt for vold til å skrive ned historiene sine, og vi håper politikere tar seg tid til å lese disse historiene. Det er det mest effektive tiltaket.

Emneord: