Norge i metamfetamin-toppen

Norge dominerer metamfetamin-statistikken i Europa. En fersk kloakkrapport viser at Oslo-borgere tar mer metamfetamin enn folk i andre i storbyer.
Mandag, 14 november, 2011 - 15:44


Metamfetamin blir stadig mer vanlig i Norge. Antall beslag er femdoblet de siste 15 årene. En forskningsrapport fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) gjort på Oslo-kloakken i 2010 viser at flere nordmenn enn europeere generelt tar dette narkotiske stoffet. Den samme rapporten viser at funn av metamfetamin i kloakkmålingene lå på topp i desember måned både i 2009 og 2010, noe som tyder på høy andel av rekreasjonsbruk.

Kloakken avslører

NIVA begynte i liten skala å undersøke Oslo-kloakken i 2008, men utvidet i 2010 undersøkelsen til å omfatte jevnlige kloakkprøver fra Vea renseanlegg. Instituttet publiserte nylig en forskningsrapport som avslørte den høye andelen av metamfetaminbruk i Oslo.

– Metamfetaminbruken er høy i Oslo kontra andre storbyer i Europa, sier NIVA-forskerne Christopher Harman til Journalen.

Store norske beslag

Nesten halvparten av alle beslag gjort i Europa i 2007 ble gjort i Norge. Til sammen 167 kilo metamfetamin ble beslaglagt i Norge det året, viser tall fra Statens Institutt for Rusforskning (SIRUS). I 2010 ble 140 kilo av det sentralstimulerende stoffet beslaglagt i Norge. I følge det europeiske overvåkningssenteret for narkotika og narkotikamisbruk (EMCDDA) dominerer Norge metamfetamin-statistikken. I 2009 ble det gjort 21 beslag over 3 kilo, sammenlignet med 14 beslag i 2008.

Nesten to tredjedeler av alle beslag av amfetaminer var metamfetamin. Disse tallene har økt jevnt siden 2000. Nå tror forskere at stoffet er i ferd med å overta for amfetamin.

– Selv om vi ikke konkret spør de vi intervjuer om de tar metamfetamin eller amfetamin, tror vi det kan være en endring i sammensetningen, hvor metamfetamin overtar, sier forsker i Sirus, Anne Line Bretteville-Jensen.

I følge den siste forskningsrapporten fra Sirus synes metamfetamin å erstatte amfetamin fordi mange brukerne ikke merker særlig forskjell.

Jo renere, jo farligere

I en forskningsrapport fra 2010 oppgir nærmere 7 % av de spurte at de har prøvd amfetaminer, herunder faller også metamfetamin. De målingene Sirus gjorde mellom 2004 og 2009 viser at metamfetamin i gjennomsnitt var 44 prosent rent. Amfetamin er i de samme undersøkelsene tradisjonelt mye mindre rent.

– Hvis renhetsgraden er høyere så er risikoen for at det blir komplikasjoner klart større. Vi har jo sett hvor voldsomt folk sliter når de bruker det preparatet, sier politiførstebetjent Lasse Steve i Østfold politidistrikt til moss-avis.no.

 

Metamfetamin

  • Dette narkotiske stoffet er sammen med amfetamin og ecstasy et sentralstimulerende narkotisk stoff. Dette innebærer at det påvirker sentralnervesystemet.
  • Stoffet kan inntas i pille- og pulverform, samt injiseres og røykes. Det ligner amfetamin og kan se ut som store krystaller.
  • Metamfetamin er enda mer potent enn amfetamin og varer lenger. Bruk av stoffet kan føre til alvorlige psykiske lidelser og brukere kan fort havne i psykose. Stoffet kan også føre til alvorlige fysiske lidelser.
  • Bruken av metamfetamin i Norge har økt siden 1990-tallet. Det finnes ingen motgift eller substistuttmiddel for amfetaminer.
  • Nå viser målinger fra kloakken i Oslo at nordmenn tar mer av dette stoffet enn i andre i storbyer.

Kilde: Folkehelseinstituttet og NIVA

 

Les også: Extasy-bruk øker i russetida

 

 

Emneord: