Rettsmedisinsk kommisjon skal vurdere Breivik-rapport

Men innholdet vil ikke bli offentlig før rettsaken begynner.
Tirsdag, 29 november, 2011 - 16:16


Den rettspsykiatriske rapporten om Anders Behring Brevik skal nå vurderes av Den rettsmedisinske kommisjon.

- Vi har et forsiktig håp om at de blir ferdige til jul, uttalte statsadvokat Stein Holden på pressekonferansen som ble holdt på politihuset i Oslo klokken ett.

Kan bli revurdert

Kommisjonen skal ifølge Aftenposten bestå av ni spesialister. Deres vurderinger kan føre til at de to rettspsykiaterne bak rapporten, Synne Sørheim og Torgeir Husby, må utdype innholdet ytterligere.

- Det er verdt å understreke at begge de to sakkyndige, Synne Sørheim og Torgeir Husby, ikke har vært uenige verken om premissene for rapporten eller konklusjonen, understreker statsadvokaten.

Hvis kommisjonen ikke annerkjenner rapporten etter en tredje gang, vil påtalemyndighetene utnevne to nye sakkyndige.

Kan sitte inne resten av livet

Blir rapporten godkjent, vil Anders Behring Breivik ikke kunne dømmes til fengselsstraff, kun psykisk helsevern. Kommisjonen vil bare vurdere om rapporten holder såkalte faglige mål, som for eksempel at premissene og konklusjonen stemmer overens med hverandre.

Ifølge VG anbefaler Den rettsmedisinske kommisjonen ny vurdering i bare 2 av 500 tilfeller. I tillegg vil man ta stilling til rapportens konklusjon med jevne mellomrom.

- Konklusjonen om at han er utilregnelig vil man måtte revurdere hvert tredje år, sier statsadvokat Inga Bejer Eng. Men hun understreker at  det ikke noe i veien for at en slik vurdering kan vare livet ut.

 

Emneord: