Kaller Stortingets 22.juli-komite for et stort gjesp

Trine Skei Grande vil skru ned folks forventninger til komiteens resultater
Torsdag, 1 desember, 2011 - 15:54


Stortinget opprettet en 22.juli-komite etter redegjørelsen til justisministeren og forsvarsministeren.

Venstres leder Trine Skei Grande, som selv sitter i komiteen, mener komiteen ikke blir politisk interessant, og ønsker å skru ned folks forventninger til hva komiteen kan utrette.

- Jeg tror nok ikke resultatene fra denne komiteen blir noe annet enn et stort gjesp, sier hun.

Uten de samme virkemidlene

Grunnen til at venstrelederen ikke har store forventninger til komiteens arbeid, er fordi hun mener komiteen er organisert slik at mange spørsmål ikke kan stilles.

I utgangspunktet ønsket Venstre og Frp at 22. juli-komiteen skulle være en del av kontrollkomiteen. Det gikk ikke Stortinget med på, og opprettet 22. juli-komiteen som en ekstraordinær komite. Dette betyr at 22. juli-komiteen ikke har de samme virkemidlene som den ville hatt om den hadde vært en kontrollkomite.

- Komiteen burde ligge under kontrollkomiteen. Da kunne vi gått mer i dybden. Nå kan vi ikke stille alle spørsmålene vi vil, og vi har mindre mulighet til å kalle inn personer til å svare for seg. 22. juli-komiteen har kun lov å ta opp de problemstillingene statsrådene har valgt, sier hun.

Kun kontrollkomiteen kan behandle saker på eget initiativ.

Virkemidlene venstrelederen ønsker er blant annet mindretallsrettigheter og stenografisk referat. Mindretallsrettigheter gjør at fire komitemedlemmer sammen, har mulighet til å åpne en sak til kontroll. Venstrelederen sier mindretallsrettigheter er viktig, fordi det skaper mer enighet mellom opposisjons- og regjeringspartier.

Mener Stortinget frykter spørsmål

At 22. juli-komitteen ikke fikk kontrollfunksjon tolker venstrelederen som at Stortinget frykter kontroll, og vil hindre en rekke spørsmål fra å bli stilt.

- Jeg tror ikke 22. juli-komitten blir der vi får løftet de store tingene. Men jeg håper vi får stilt noen spørsmål, sier Skei Grande.

 

Les hvordan komiteer jobber her.

Les mer om 22.juli-komiteen her.

 

 

 

 

Emneord: