AUF forventer unnskyldning

I et åpent møte i Sarpsborg forrige uke ble det hevdet at Utøya-massakren skyldes Guds vrede mot Arbeiderpartiet. Nå vil AUF at lokalpolitikerne skal si unnskyld.
Mandag, 23 januar, 2012 - 15:28


- Utøya-massakren kan sees i lys av det stadig mer betente forhold mellom Israel og Norge og de diplomatiske kontroversene som har vært i den senere tid, uttalte foredragsholder Per Haakonsen under møtet ifølge Sarpsborg Arbeiderblad.

Foredraget hadde tittelen “Anitsemittiske holdninger i Norge og blant kristne med vekt på vår egen tid” og ble holdt i bystyresalen i Sarpsborg rådhus forrige onsdag.

-Veldig sårende

AUF-leder Eskild Pedersen reagerer sterkt på uttalelsene om at Utøya skulle skyldes Arbeiderpartiets forhold til Israel.

- Dette er bare vrøvl. Vi har blitt vant til en del uakseptable uttalelser etter 22. juli, men en blir likevel såret når en får høre slikt, sier Pedersen til dagbladet.no

Lokallagslederen støtter uttalelsene

Blant dem som ikke reagerer på uttalelsene i foredraget er Inger Marit Sverresen, leder i Sarpsborg KrF. Hun mener budskapet var en advarsel til de som styrer landet og andre som tar avstand fra Gud.

- Jeg tror ikke Haakonsen mente det som skjedde 22. juli var en straff mot ungdommene på Utøya og deres familier, men en advarsel om noe verre som kan komme, sier Sverresen til dagbladet.no.

- Flere ulykker skyldes Guds vrede

Ifølge Haakonsen er det ikke bare Utøya-massakren som er et resultat av Guds vrede. Også Alexander Kielland-ulykken skal ha skyltes Norges forhold til Israel.

«Det er tankevekkende at de to største ulykkene i Norge etter krigen, begge kan knyttes til Norges forhold til Israel. Uvilkårlig må vi spørre: Kunne disse ulykkene ha vært unngått dersom vi hadde hatt et mer positivt forhold til Israel?» står det i Haakonsens manus, videre lyder det: «Bak dette spørsmålet ligger vissheten/kunnskapen om den norske antisemittismen. Men parallelt med denne løper også avkristningen av Norge. Det er to sider ved samme sak».

Han angrer ikke på uttalelsene, men understreker at advarselen gjelder hele det norske folk.

- Jeg står for det jeg har sagt, og møter gjerne opp med dette manuskriptet for Sarpsborg Arbeiderparti også, skal Haakonsen ha uttalt til Sarpsborg Arbeiderblad.

Meningsløst

Knut Arild Hareide imidlertid sterkt avstand fra Haakonsens uttalelser.

- Det er ingen mening bak det som skjedde 22. juli. Dette er ikke holdninger en vanligvis møter på i det kristne miljøet, sier KrF-lederen.

Han forstår også at slike uttalelser kan være sårende og vil ta opp saken med Sarpsborg KrF.

Emneord: