Dropper diett for proteiner og styrke

Hver fjerde norske kvinne går på diett, og flere og flere hopper på lavkarbobølgen.
Tirsdag, 24 januar, 2012 - 15:30


Det ser derimot ikke ut til å påvirke Kristine Vang, som sverger til ris, spelt og en haug med proteiner.

Se intervjuene fra Sats her

- Jeg har ikke stor tro på dietter og lavkarbo. Jeg vet at det å nekte seg selv karbohydrater har hjulpet mange å gå ned i vekt, men generelt tror jeg ikke det er sunt.

I undersøkelsen gjort av Synovate kommer det frem at 640.000 nordmenn har gått på eller går på en diett nå. Undersøkelser viser også hvilke matvarer vi spiser mer og mindre av, og hvilke holdninger vi har til lavkarbo.

Blant treningsapparater, manualer og svette, treningsglade mennesker på Sats Bislett, tar Kristine Vang seg en pause mellom styrkeøktene på en av treningsbenkene. Hun er av de som tror på mye og hard trening, sammen med et godt kosthold fylt med proteiner.

- Selv ønsker jeg å bygge muskler og bli større. Da må det trenes - hardt, sier hun.

Vang forteller at hun trener fem til seks ganger i uken. Ikke for å gå ned i vekt, men derimot for å gå opp. Styrketrening  kombinert med et sunt kosthold er det hun fokuserer på. Det vil med tiden føre til økt muskelmasse, noe som er målet hennes.

- Det er forferdelig synd at så mange kvinner er sykelig opptatt av vekt og utseende. Det at mange har valgt å starte på lavkarbo sier litt om hvordan ting har utviklet seg, sier hun.

Kristine Vang løfter mange kilo med kun beinstyrke når hun er på Sats Bislett. Foto: Ylva Seiff Berge

Fokus på sunt kosthold

Ernæringsfysiolog Therese Fostervold Mathiesen er av den oppfatning at én av fire kvinner på diett i Norge er for lite, tatt i betraktning av hvor mange som faktisk er overvektige.

- Når nærmest halvparten av dette landets voksne befolkning er overvektige, er det klart at én av fire kvinner på diett er alt for lite. Når det er sagt, så er det viktig å poengtere at en ekstrem diett ikke er måten å gå ned på, sier hun.

Mathiesen mener at det heller bør fokuseres på et sunt kosthold og regelmessig trening, til fordel for dietter. Hun er også skeptisk til idrettsutøvere som går på diett og samtidig trener hardt og ofte.

- Det er vanskelig å kombinere, og bør i høyeste grad unngås, sier hun.

Ernæringsfysiologen poengterer at kroppen er skapt til å være i bevegelse hver eneste dag. Hos moderne kvinner derimot, ligger det ikke i deres natur å trene syv ganger i uken.

- Om målet er å gå ned i vekt, bør det trenes minst tre ganger i uken. Det er også viktig med mosjon hver eneste dag. Det anbefalte er 30 minutter daglig, og det er noe alle burde få til, sier Mathiesen.

Flere kvinner overtrener

Kristine Vang er ferdig med pausen, og gjør seg klar for styrkeøvelser for beina. Med rå kraft løfter hun mangfoldige kilo i form av vekter, tar en pause og øker antall kilo. Så kjører hun øvelsen igjen, denne gangen med ekstra tung pust og flere svetteperler i pannen.

- Jeg ser ofte kvinner som overtrener her. De trener hver dag, og opptil flere ganger om dagen. Det kan umulig være bra for kroppen, sånt noe er ikke spesielt sunt, sier hun.

Selv hadde hun en periode for noen år siden hvor hun fokuserte så mye på treningen at hun fikk en kraftig betennelse i skulderen. Etter den tid har hun lært seg å lytte til kroppen og ikke trene slik at kroppen tar skade av det.

- Etter betennelsen kom måtte jeg droppe mye av treningen jeg hadde planlagt. Jeg tror det var sunt for meg, for på den tiden trente jeg altfor mye.

Også senterleder på Sats Bislett, Karoline Ildal, kan bekrefte at det finnes flere unge kvinner som overtrener.

- Jeg ser tendenser til det her på senteret. Enkelte trener hver eneste dag, og kjører seg selv altfor hardt.

Kvinner bør forbedre styrken

Statistikk fra SSB viser at kvinner og menn trener omtrentelig like ofte. I alderen 16 til 79 år oppgir 68% at de trener jevnlig året igjennom.

Studier viser at moderat og høyintensiv trening hos kvinner 2-3 ganger i uken kan forbedre styrken og redusere fettprosenten. Dermed bør kvinner som ønsker å gå ned i vekt satse mer på styrketrening. Og kvinner bør heller ikke være redde for å få for store muskler. Det er nemlig mye vanskeligere for kvinner å bygge muskler enn det er for menn. Det skriver trening.no.

- Sats på styrke

I treningssalen er Kristine Vang ferdig med styrkeøvelsen for beina, og tar en pust i bakken igjen. Med en muskuløs kropp og lærreimer på beina er hun et godt bevis på at det ikke bare er mannfolk som trener styrke. Og ikke minst at styrketrening også fungerer på kvinner.

- Jeg skulle ønsker flere kvinner fokuserte mer på nettopp styrketrening, istedet for å gå på dietter.

 Selv spiser hun både pasta, ris og poteter og trives med det. Hun poengterer at det også fungerer bra for treningen hennes.

- Jeg vil bli stor, derfor er ikke ekstremdietter noe for meg. Proteiner, proteiner og proteiner. Det funker for meg, avslutter hun.

 

 

Emneord: