Flere asylsøkere drar hjem frivillig

I fjor valgte tjuefem prosent flere asylsøkere med endelig avslag å reise hjem frivillig sammenlignet med året før.
Onsdag, 25 januar, 2012 - 13:29


Det viser tallene som ble lagt frem på en pressekonferanse tirsdag formiddag i regi av Justisdepartementet, Utlendingsdirektoratet (UDI) og Politiets Utlendingsenhet.

– Dette er det høyeste antallet frivillige returer noensinne og en økning på 25 prosent siden i fjor, sier Ida Børresen, direktør i Utlendingsdirektoratet.

Får mer penger

Børresen forteller at ett av flere tiltak som ble satt igang ifjor, var å gi asylsøkere som dro hjem frivillig mer penger enn tidligere.

– De som drar hjem frivillig med en gang de har fått avslag på søknaden sin får tjue tusen kroner med seg hjem„ sier Børresen og legger til at beløpet blir mindre ettersom tiden går. Hun forteller at dette bare er ett av flere nyoppstartede tiltak.

– Søkerne som fikk avslag på søknaden sin fikk også tilbud om blant annet kurs i bilmekanikk, sveising, matlagning og ernæring; tanken er at vi skal gjøre det lettere for dem å komme i arbeid når de kommer hjem, sier Børresen.

Drar ikke hjem

Tallene som ble lagt frem i går formiddag viser allikevel at hele tre av fire asylsøkere med endelig avsalg på søkanden sin  velger å ikke dra hjem frivillig. Én av dem er tjueseks år gamle Mohamed Ganam fra Palestina.

– Hvis jeg hadde kunnet dra hjem, hadde jeg ikke søkt om asyl, sier Ganam som for tiden bor i den palestinske kunstnerleiren som er opprettet like ved Jakobkirken i Oslo.

– Folk tar imot dette tilbudet fordi det øker sjangsen deres til å få asyl ett annet sted, sier han. Ganam forklarer at hvis man drar hjem frivillig kan man, etter to år, søke om asyl på ny.

 – Hvis man ikke drar hjem frivillig, for så å bli sendt tilbake på ett senere tidspunkt, må man vente hele fem år før man kan søke om asyl på ny, sier Ganam. Han mener ordningen lurer asylsøkerne til å dra hjem.

Mer politi

Politiets utlendingsenhet opplyste i dag om at de i snitt bruker 22 000 kroner på hver person de tvangssender ut av landet.

– Dette er kostnader som kun går til flybillet og vakthold på veien hjem, sier Ingrid Wirum, sjef i Politiets Utlendingsenhet. Hun opplyser om at de de i fjor økte antall ansatte for klare å nå målet til regjeringen om 6300 asylsøkere i året.

– Vi ansatte 150 nye politibetjenter i 2011 for å gjøre returordningen mer effektiv, sier hun.

Wirum kan opplyse om at målet for 2012 er det samme som målet var for 2011.

 

 

Emneord: