Ny lov kan stanse Breivik-bok

Justisdepartementet overveier en lovendring som skal forhindre drapsmenn i å tjene penger på bøker.
Mandag, 23 januar, 2012 - 14:59


I USA finnes allerede en lov som medfører at alle inntekter konfiskeres, så hverken forfatter eller forlag tjener på boksalg. Nå vurderer justisdepartementet en lignende lov.

Dette skjer etter at det ble kjent at Anders Behring Breivik i fengselet er i gang med å skrive en bok om sin ideologi, og om de i alt 77 drapene han begikk på Utøya og i Oslo 22. juli 2011, skriver Dagsavisen.

Beskrev drap i detalj

Justisdepartementets interesse for en lovendring har utgangspunkt i et forslag fra Stine Sofies Stiftelse og Ada Sofie Austegard.

Austegard viste i et brev til departementet til en bok som kom ut i fjor høst, der forfatteren var en mann som var dømt til ni års fengsel for drap. I boken beskrev han blant annet i detalj selve drapshandlingen han ble dømt for.

Kokkvold i tvil

I sitt svarbrev til stiftelsen skriver departementet at det vil vurdere behovet for en slik lovendring i forbindelse med gjennomføringen av Europarådets konvensjon om vold mot kvinner og vold i nære relasjoner.

Presseforbundet er i tvil om en slik lov er nødvendig.

– Det må være et ansvar for forlagsbransjen å ha en høy nok etisk standard til å unnlate å utgi slike bøker, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold.

(NTB)

 

Emneord: