Strengere krav fører til adopsjonsnedgang

Har du tenkt å adoptere fra Kina kan du ikke være enslig, være et gift par uten fullført videregående skole eller være sykelig overvektig.
Mandag, 23 januar, 2012 - 15:17


Tall fra statistisk sentralbyrå viser en betydelig nedgang i antall adopsjoner fra utlandet. I 2002 var det registrert 785 adopsjoner fra utlandet, hvorav 314 var fra Kina, mens det i 2008 var registrert så lavt som 298. (I 2010 var det 343.) Ifølge daglig leder i Adopsjonsforum, Øystein Gudim, er en av årsakene til denne nedgangen at Kina, som var mest populær blant norske adoptivforeldre, har innstrammet sitt adopsjonsreglement.

  – Det er flere årsaker til denne nedgangen. Den viktigste er at Kina ved årsskiftet 2007 varslet en rekke endringer i henhold til adopsjoner fra utlandet. En annen årsak er en økning av nasjonale adopsjoner, og vi ser at kinesere i større grad adopterer barn fra eget hjemland, sier Gudim.

Pressefoto: Øystein Gudim mener nedgangen av utelandsadopsjoner hovedsakelig skylde Kinas adopsjonsreglement.

Skremmes av ventetiden

Den store nedgangen av nordmenn som adopterer fra utlandet er ikke et særeget tilfelle, dette skjer også globalt. Flere land har strammet inn, blant annet India og Kina, noe som fører til lange adopsjonskøer. Den store ventetiden er et problem for mange, og fører til at nordmenn i større grad lar adopsjonssøknaden ligge. Både India og Kina retter seg etter Haagkonvensjonen, som er et system for vern av barn og samarbeid mellom opprinnelsesland og mottakerland under adopsjoner.

India kjører også en streng retningslinje når det gjelder utenlandsadopsjoner, og stiller hardere kriterier til adopsjoner fra utlandet. Målet er å først finne en egnet familie i barnets opprinnelige nasjon, før man søkere etter indere i utlandet, såkalt Indian-overseas. Øystein Gudim forteller at de ser at foreldre med en annen nasjonalitet blir nedprioritert til fordel for foreldre av indisk opprinnelse.

Økt nasjonal adopsjon

Nestleder for Adopsjonsforumets lokallag for Oslo/Akershus/Buskerud, Mina Nordskog, mener at det også er mye positivt å ta fra Indias adopsjonreglement. Hun forteller at det å adoptere innenlands i India tidligere har vært tabubelagt, men at India nå med disse restriksjonene øker adopsjonen innelands.

– Myndighetene har jobbet bevisst for å snu holdningen til nasjonal adopsjon. Det er positivt at land som Kina og India er nøye slik at adopsjon skal foregå mest mulig legalt, selv om vi nordmenn må smøre oss med litt mer tålmodighet, sier Nordskog.

 

 

Gudim mener Kina med sin innstrammingspolitikk har malt seg selv opp i et hjørne. Kina setter høyere krav for å godkjenne familier, og stiller følgende kriterier til sine søkere:

  • Flertallet av de enslige adopterer fra Kina. Enslige søkere blir ikke lenger godtatt.
  • For gifte par må begge har utdanning med fullført videregående skole eller mer.
  • Folk med sykelig overvekt (Body Mass Index over 40) får ikke adoptere.
  • Søkerne må ha en netto formue (for eksempel reell boligverdi minus gjeld) på minst 500.000 kroner.

Emneord: