Vil hjelpe regjeringen å finne tilbake til Soria Moria 2

Changemaker og ungdomspartilederne i regjeringspartiene aksjonerte for en mer rettferdig handelspolitikk.
Torsdag, 26 januar, 2012 - 13:50


Lederne for ungdomspartiene i Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet er misfornøyd med handelspolitikken regjeringen fører, og mener det er lite samsvar mellom Soria Moria 2-erklæringen og faktisk politikk. Derfor deltok de i dag på Changemaker sin aksjon på Egertoget.

- Handelspolitikken Norge fører er svært viktig i bekjempelsen av fattigdom. Vi må la utviklingsland få de samme mulighetene som oss, som å utvikle egen produksjon og satse på egne næringer, sier Olav Magnus Linge, leder i Sosialistisk Ungdom, som mener det ikke er tilfellet i dag.

Soria Moria-bilde

Sammen med Sandra Borch, leder i Senterungdommen, var han med å sette modeller av regjeringspartilederne på plass på et stort Soria Moria-bilde. Dette for å illustrere at Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete må rydde opp i norsk handelspolitikk.

- Det står mye bra i Soria Moria-erklæringen, men mange av løftene blir dessverre ikke innfridd. Regjeringen ligger litt på latsiden når det gjelder handelspolitikken, sier Sandra Borch.

Se video av aksjonen her.

- Ikke like muligheter

Leder i Changemaker, Markus Nilsen, trekker frem oljeindustrien som et eksempel på at Norge har stilt strenge krav om å ha norske leverandører og arbeidere. 

- Da utenlandske selskaper etablerte seg i Norge stilte vi blant annet krav om norske arbeidere på oljeplattformene. Når vi samtidig nekter fattige land å få de samme mulighetene, vitner det om en utrettferdig handelspolitikk, sier Nilsen som mener u-landene også skal ha mulighet til å kreve at deres innbyggere blir brukt som arbeidere og leverandører når selskaper etablerer seg i landet.

- Norge trekker opp stigen

Changemaker bruker en stige som symbol på handelspolitikken Norge fører.

- Vi i Norge har klatret opp en stige, og nå trekker vi stigen opp, slik at andre land ikke får utvikle seg på sammen måte som vi har gjort, sier Nilsen.

Han forteller at Changemaker den niende februar skal møte nærings- og handelsminister Trond Giske og overlevere rundt 9000 underskrifter.

- Folk krever at Norge ikke skal dra opp stigen etter seg, og vi håper selvfølgelig regjeringen gjør noe med dette, sier Nilsen.

- Vi vil også gi han det store Soria Moria-bildet hvor ungdomspartilederne har satt sine moderpartiledere på plass, legger han til.

Emneord: