En av ti barn rammet av omsorgssvikt

- Barn lever ofte med tanken om at det er deres skyld, sier psykolog Didrik Hægeland.
Tirsdag, 28 februar, 2012 - 11:50


Barn av foreldre med psykiske lidelser og rusproblemer er mer utsatt for omsorgssvikt og mishandling enn andre barn. Det viser en rapport Folkehelseinstituttet.

Den viser at 135.000 barn i Norge er rammet av omsorgsvikt. Av disse barna har 30 000 foreldre som lider av alvorlig alkoholavhengighet. Tallene er hentet fra 2000-2011.

Vold er tabu

Psykolog Didrik Hægeland er tidligere leder for Alternativ til Vold (ATV), et kompetansesenter med særlig vekt på vold i nære relasjoner. Han anslår at minst 100.000 av disse barna er vitne til eller utsatt for vold.

- Det er tabubelagt å snakke om vold. Mange barn holder det hemmelig at de opplever vold hjemme, sier Hægeland.

Psykologen sier at mange barn tror at foreldrenes problemer er deres skyld, og at de derfor velger å ikke snakke om det.

- Mange barn sliter i dag med skam og skyldfølelse. Det er ikke barns ansvar å løse de voksnes problemer. Barna er redde for å gjøre foreldrene sinte ved å snakke om det, sier Hægeland.

Viktig å hjelpe tidlig

Lars Conrad Moe, leder for barnepsykiatrisk avdeling i Stavanger, understreker viktigheten av å hjelpe familiene på et tidlig stadium.

- Når barn har vært utsatt for omsorgssvikt over lang tid kan de med optimal oppfølging kunne reparere seg selv i løpet av to-tre år, sier Moe.

Barn er mest utsatt for omsorgssvikt frem til førskolealderen. Litt bedre blir det når barna starter på skolene og får nye omsorgspersoner rundt seg. Det kan hjelpe barna til å skjønne at det ikke er noe galt med dem. Mange barn tror det er deres feil at de opplever omsorgssvikt.

- Om problemene er klart definerte blir det lettere for barna å forstå at det ikke er noe galt med dem, sier Moe.

 

  • Et barn opplever omsorgssvikt om det ikke får viktige behov som mat og stell dekket.
  • Barn trenger også at noen legger merke til dem og bryr seg om hvordan de har det.
  • Grov omsorgssvikt: Når et barn utsettes for vold eller utnyttes av voksne.
  • Tall fra folkehelseinstituttet anslår at mellom 135 000-290 000 barn opplever omsorgssvikt i Norge.

Kilde: Helsenett.no og fhi.no

 

Emneord: