Saksbehandlingstid ble kortere

De siste fem årene har saksbehandlingstid på tvistesaker gått ned.
Tirsdag, 28 februar, 2012 - 10:24


I 2007 var behandlingstiden for tvistesaker i Norge drøye 6 måneder.

Ferske tall fra domstol.no viser at behandlingstiden har gått ned med 20 prosent, til i underkant av 5 måneder i 2011.

- Verdens beste domstoler

Hvis en saksbehandler skulle behandlet alle tvistesakene som kom inn til norske domstoler i 2011, ville det tatt over 6300 år.

Det er ikke tilfellet, for i landets 73 tingretter jobber det flere hundre saksbehandlere. Hver og en av dem jobber med et titalls saker samtidig, og derfor ble nesten 15900 av de 16000 tvistesakene i løpet av fjoråret ferdigbehandlet.

- Norge har verdens beste domstoler, både når det gjelder tidsbruk og kvalitet på saksbehandlingen, sier seniorrådgiver i Domstolsadministrasjonen Terje Karterud.

Utfordringer

I løpet av de siste fem årene har ikke bare saksbehandlingstiden blitt kortere, men antall tvistesaker har også økt med 20 prosent, og økningen fortsetter. Derfor er det en utfordring for norske domstoler å holde seg på toppen.

- Økt saksvekt vil vedvare og trolig vil det lede til lengre saksbehandlingstider, sier direktør i Domstoladministrasjonen,  Tor Langbach til NRK.

Ifølge Langbach er domstolene nødt til å ansette flere saksbehandlere for å holde saksbehandlingskvaliteten høy og behandlingstiden nede. Og dette krever store økonomiske ressurser. Derfor har nå domstoladministrasjonen orientert både Stortinget og Regjeringen om utfordringen.

 

Emneord: