Tore Sandberg slakter gjenopptakelseskommisjonen

Privatetterforskeren er kritisk til kommisjonens metoder for gjenopptakelse av straffesaker etter behandlingen av Hamre-saken.
Torsdag, 23 februar, 2012 - 15:53


Sandberg mener behandlingen av Hamre-saken i gjenopptakelseskommisjonen viser tydelige svikt i systemet.

- Det er ikke sånn at alle saker må gjenopptas, men vi ser på statistikken at det skjer altfor mange feil i politietterforskning og rettsvesen. Det er derfor et minimumskrav at en sak som er begjært gjenåpnet skal få en fullstendig vurdering, sier han.

Fikk avslag på begjæringen

I midten av januar ga gjenopptakelseskommisjonen avslag på begjæringen om å gjenoppta saken til den utpresselsesdømte travkusken Atle Hamre. På onsdag ble det imidlertid kjent at kommisjonen har innrømmet feil, og at de skal vurdere saken på nytt. Dette skjedde etter at Hamre og hans forsvarer valgte å sende en stevning til Oslo tingrett og regjeringsadvokaten mot kommisjonen, på grunnlag av at kommisjonen hadde oversett vesentlige bevis.

- Bevismaterialer ble utelatt

- I redegjørelsen fra kommisjonen var store deler av det nye bevismaterialet i saken utelatt, og vi valgte derfor å sende en stevning, sier Hamres forsvarer Nils Christian Nordhus.

Han forteller at han sendte flere brev i løpet av 2010 og 2011 med vesentlig bevismateriale i saken, men at redegjørelsen i midten av januar i år kun hadde kommentert opplysninger fra det første bevismaterialet som ble sendt i august 2010.

- De påfølgende dokumentene er som sunket i jorden. Det virker ikke som de har lest de en gang, hevder Nordhus.

Innrømmer feil

Leder av gjenopptakelseskommisjonen, Helen Sæter, innrømmer at noen dokumenter som burde vært med i vurderingen muligens ikke er kommet med i denne saken. Hun vil imidlertid ikke kommentere enkeltsaker som er til behandling noe videre.

- Det er vanlig praksis at sekreteriatet gjør en utvelgelse av dokumentene, og at kommisjonen så gir sin vurdering. Alle dokumenter er imidlertid tilgjengelige, sier hun.

Hun understreker at enhver sak blir grundig gjennomgått, og at dokumentutvalget som sekreteriatet gir kommisjonen skal gi et helhetlig bilde av saken.

- Helt absurd

Privatetterforsker Sandberg mener at kommisjonen ikke holder mål.

- Dette minner sterkt om det jeg har sett i ulik politietterforskning gang på gang. Dokumenter blir sortert og lagt til side, sier Sandberg.

 - Dersom en kommisjon som dette skal ha noen hensikt, så må alle dokumenter og nye beviser være med i vurderingsmappen. Hvis kommisjonen tilbakeholder informasjon for sine egne medlemmer, så virker det hele helt absurd.

Forsvarer Nils Christian Nordhus er i utgangspunktet glad for at saken nå får en ny vurdering, men etterlyser en kraftig oppvask i kommisjonen.

- Jeg har nå bedt om å få tilsendt hefte med opplysninger som har ligget til grunn for kommisjonens avgjørelse, og jeg ønsker nye medlemmer til å se på saken på nytt.

  • Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker er et uavhengig organ.
  • De arbeider med å ta stilling til om en domfelt med en rettskraftig dom skal få ny behandling av sin sak i retten.
  • Kommisjonen er oppnevnt av Kongen i statsråd, og har fem faste medlemmer og tre varamedlemmer.
  • Kommisjonen ble opprettet 1. januar 2004.

Kilde: http://www.gjenopptakelse.no/

Emneord: