Vanskelig å studere i fengsel

Innsatte i norske fengsler ønsker høyere utdanning i soningstida, men tilbudet er begrenset.
Mandag, 20 februar, 2012 - 15:39


- Vi skal helst ikke bruke ressurser på høyere utdanning, sier leder for skoleavdelingen ved Halden fengsel, Rolf Stene.

Manglende strukturering

Sju av ti innsatte har et utdanningsønske, viser en rapport fra 2010. Et ustrukterert opplegg for utdanning under soningstida begrenser mulighetene for domfelte og innsatte.

Det er fylkesmannen i Hordaland som har ansvaret for opplæring innen kriminalomsorgen. Seniorrådgiver for fylkesmannen, Paal Breivik, forteller at det ikke er lagt inn midler for skolene til å tilrettelegge for innsatte som ønsker utdanning på universitets- og høyskolenivå.

- Ingen har rett eller plikt til høyere utdanning, og det er derfor ikke bevilget noen øremerkede statlige midler, forteller han.

Krav om forsvarlighet

Halden fengsel har per i dag åtte innsatte som deltar i utdannelse ved universitet eller høyskole.

- Det krever selvdisiplin av den innsatte. Man blir sittende alene med studiene, og har ikke mulighet til å delta i kollokvier og lignende, sier Stene.

Utdanningen som tilbys i fengsel skal være sikkerhetsmessig forsvarlig. En rapport fra 2009 skrevet for fylkesmannen i Hordaland, peker på at fengslenes strenge krav begrenser de innsattes muligheter for kommunikasjon, bruk av IKT og deltakelse utenfor fengselsmurene.

- Kvalitetsreformen gjør det vanskeligere for innsatte som ikke kan delta på obligatoriske elementer i et studium, som forelesninger, øvinger og gruppearbeid, sier seniorrådgiver Breivik. Med innføringen av Kvalitetsreformen har det blitt strengere krav til obligatorisk oppmøte ved universitet og høyskoler.

Ressurskrevende

Kriminalomsorgen har en målsetting om at innsatte skal ta utdanning under soning. Dette bidrar til en lettere overgang når den innsatte skal returnere til samfunnet etter endt soning. Det skal tilrettelegges for de som ønsker å studere, men det finnes ingen plikt for fengsler og skoler til å følge opp de det gjelder.

- Ved Halden fengsel tilrettelegger vi for eksamen, og vi tilbyr et eget rom med PC-er som kan benyttes i forbindelse med studier. Da kommer samtidig et krav om en person til å bistå hver innsatt i forbindelse med bruk av internett. Med andre ord kreves en god del ressurser av oss når vi skal tilrettelegge for studier ved universitet eller høyskole, sier Stene.

Fylkesmannen i Hordaland har opprettet en arbeidsgruppe som i dag jobber videre med gjennomføringen av - og finansieringsmulighetene knyttet til - universitets- og høyskoleutdanningen innen kriminalomsorgen.

 

Emneord: