Apple utbetaler 100 mill. kroner til oljefondet

For første gang siden 1995 utbetaler Apple utbytte til sine aksjonærer.
Mandag, 19 mars, 2012 - 15:36


Apple har nesten 100 milliarder dollar på bok, og selskapet har de siste årene blitt kritisert for å ikke utbetale utbytte til sine aksjonærer. Steve Jobs forsvarte lenge Apples sparepolitikk med at det gjorde selskapet godt rustet til dårligere tider, og at man med penger på bok ikke trengte å låne penger for eventuelle oppkjøp av andre selskaper. Steve Jobs døde i starten av oktober i fjor.

Apples nye sjef, Tim Cook, offentliggjorde i dag at aksjonærene etter sommeren vil få et utbytte på 2.65 dollar per aksje. Ved utgangen av 2011 eide oljefondet 0.71% av Apple. Hvis denne aksjeposten opprettholdes til over sommeren, vil Statens pensjonskasse utland kvartalsvis få utbetalt rundt 100 millioner kroner av Apple. I 2011 var det investeringen i Apple som gav mest avkastning av alle oljefondets aksjer. 

Kjøper tilbake egne aksjer

Peter Oppenheimer, finansdirektør i Apple, beregner at utbyttebetalingene totalt vil komme opp i 10 milliarder dollar årlig, eller rundt 55 milliarder norske kroner.

Apple skal også starte et tilbakekjøp av aksjer, slik at aksjeeiere kan selge sine aksjer til Apple, og få gevinst ettersom selskapet har vokst seg til verdens største børsnoterte selskap de siste årene.

Både og for aksjonærene

Mats Staugaard, ansvarlig redaktør på nettstedet Mac1, fikk dermed rett i begge sine antakelser før pressekonferansen.
- Som vanlig er det lite som er sikkert når det gjelder Apple, men det mest naturlige virker å være enten tilbakekjøp av aksjer eller utbetaling av utbytte til aksjonærer. Det at de kaller inn til en pressekonferanse tyder på enten utbytte eller tilbakekjøp, uttalte Staugaard i en kommentar til Journalen.

Emneord: