Skriver ut pasienter i rekordfart

Samhandlingsreformen skal gi sykehusene penger for pasienter de skriver ut. I år har sykehusene i Oslo skrevet ut nesten dobbelt så mange pasienter som i fjor.
Torsdag, 29 mars, 2012 - 14:26


Etter at samhandlingsreformen ble innført 1. januar har det vært en betydelig økning i antall utskrivningsklare pasienter.

Kommunen og bydelene må nå betale 4000 per døgn for pasienter som ikke blir hentet samme dag som utskrivningsklar dato. Dette skal få kommunen til å hente ut pasienter raskere.

Sykehusene i Helse Sør-Øst har regnet med å få 39 millioner kroner i inntekter de to første månedene av året, men har i realiteten bare fått 14 millioner.

- Det er ikke tvil om at en del foretak har budsjettert for høyt når det gjelder inntekter fra utskrivningsklare pasienter, sier konserndirektør i Helse Sør-Øst, Atle Brynestad, til sykepleien.no.

Han sier også at det kom som en overraskelse at kommunene klarte å ta imot så mange utskrivningsklare pasienter som de har gjort.

Sykehjemmene merker økningen

Vibeke Herikstad, avdelingssykepleier ved Lilleborg sykehjem, merker at antallet utskrivningsklare pasienter har økt etter samhandlingsreformen. I tillegg mener de at pasienter er sykere når de slipper ut.

- For det første kommer pasientene raskere ut. For det andre er de sykere enn før, sier Vibeke Herikstad, avdelingssykepleier ved Lilleborg sykehjem.

LES MER OM:

Lovisenberg bekrefter tallene

Astrid Børset, samhandlingskoordinator ved Lovisenberg sykehus, bekrefter økningen i januar og februar.

- Vi ser at det har vært en økning i antallet på utskrivningsklare pasienter, sier Børset.

Hun mener det er flere årsaker til dette, blant annet at de har hatt flere innleggelser. Børset avkrefter at sykehusene har regnet med å tjene penger på pasientene.

- Vårt fokus er selfølgelig at pasientene skal komme så fort ut som mulig, sier Børset.

LES OGSÅ:

Skedsmo skeptisk til betalingsordning

- Vi opplever en enorm økning i utskrivningsklare pasienter, seier Helene Hallingstorp, leder for sykehjemstjeneste i Skedsmo.

Hun forteller at kommunen har en stor utfordring i å skaffe nok sykehjemsplasser til de utskrivningsklare pasientene. I tillegg mener hun at kommunen ikke har fått nok tid til å planlegge, og at betalingsordningen ikke burde ha vært innført enda.

- Det burde vært en prøveordning i begynnelsen der man ikke var så streng på at kommunen må betale 4000 kroner per døgn, sier Hallingstorp.

Hallingstorp sier at kommunen har latt være å betale flere fakturaer fordi sykehuset ikke har oppfylt sine krav. Foto: Marthe Vee

Dobling

I februar i år ble 942 pasienter meldt utskrivningsklare fra Oslos sykehus. For februar 2011 var dette tallet 562. Med unntak av Diakonhjemmet, har alle sykehusene en betydelig økning i tallet på meldte utskrivningsklare pasienter. Dette var også tilfelle i januar:  828 utskrivningsklare pasienter i 2012, mot 640 i 2011.

 

Dette er samhandlingsreformen:

- Gradvis innføring fra 1. januar 2012.

- En reform som blant annet gir kommunene mer ansvar når det kommer til sykehuspasienter:

- Kommunen har ansvar for utskrivningsklare pasienter på sykehuset fra første dag. Dersom de ikke klarer å hente pasienten innen 24 timer etter dato for utskrivning, må kommunen betale 4000 kroner per døgn til sykehuset.

- Kommunen skal også medfinansiere sykehusoppholdet til noen av pasientene som er bosatt i deres kommune. Dette er for å skape mer oppmerksomhet rundt forebygging av sykdom.

- 5 milliarder kroner flyttes fra staten til kommunene for at de skal kunne utvikle gode tilbud i kommunene. For eksempel må kommunen opprette et tilbud med øyeblikkelig hjelp - døgntilbud for pasienter som har behov for akutt hjelp eller observasjon.

- Om lag 4,2 milliarder av de 5 milliarder kronene overføres fra sykehusene til kommunene for at de skal kunne betale sin del av sykehusregningen. Det vil si at sykehusene får mindre penger fra staten.

- Sykehusene må ha gode rutiner for utskrivningsklare pasienter, de må sende to skjema til kommunen – ett med antatt utskrivningsdato, og ett når det nærmer seg denne datoen. De skal også gi beskjed 24 timer i forkant dersom den antatte utskrivningsdatoen ikke stemmer.

Kilde: regjeringen.no

Emneord: