Dette har skjedd i terrorrettssaken onsdag

Anders Behring Breivik er tydelig irritert over at aktoratet ikke tror på hans opplysninger om et militant nasjonalistisk nettverk i Europa, men nektet å svare på flertallet av spørsmålene om temaet i retten.
Onsdag, 18 april, 2012 - 14:44


– Jeg ønsker ikke si noe mer om det, var den setningen som dommere og tilhørere i sal 250 i Oslo tingrett fikk høre flest ganger fra Breivik onsdag formiddag.

Statsadvokat Inga Bejer Engh møtte solid motstand fra Breivik da hun forsøkte å få ham til å fortelle om sine kontakter, en reise til Liberia og etableringen av organisasjonen Knights Templar i 2002. Breivik ble tydelig oppgitt, men likevel forholdt han seg helt rolig. Hele formiddagen satt han med venstre hånd på låret, mens han med den andre hånden sakte trillet på en liten penn mens den hvilte på bordet foran.

Ikke fri fantasi

Breivik bekreftet reisen til det borgerkrigsrammede Liberia hvor han skulle treffe en serber ettersøkt for krigsforbryter, og at han var i landet i to uker. Han nektet imidlertid kategorisk å gå inn på hvem serberen var eller hva hensikten var med reisen. Han ville heller ikke gå i detalj om oppholdet i London på veien tilbake til Norge, der han skal ha møtt tre andre militante nasjonalister og dannet det mye omtalte nettverket av tempelriddere – Knights Templar.

Politiet har etterforsket både det angivelige nettverket og flere påståtte samarbeidspartnere av Breivik, men uten å finne noe. I retten understreket den tiltalte flere ganger at nettverket ikke var fri fantasi, men at han ikke ville si noe om dem fordi han ikke ville bidra til pågripelser.

– Jeg har ikke funnet opp noen ting, alt er sant, sa Breivik.

– Alt det som står der stemmer, men jeg vil bemerke at det er skrevet på en litt pompøs måte, la han til senere om opplysningen fra sitt eget manifest.

Fryktet pågripelser

Flere ganger oppsto det direkte konfrontasjoner. Breivik mente han hadde gjennomskuet aktoratets strategi med utspørringen og sa det var meningsløst fordi han ikke ville si noe mer. Likevel kom han med direkte kritikk av politiet som ikke hadde gjort en grundigere jobb under etterforskningen. Han har blant annet angret på at han har gitt for detaljerte opplysninger i manifestet han sendte ut på internett like før terrorangrepene 22. juli.

– Jeg mener jeg skrev altfor mye i kompendiet og det har jeg angret på. Jeg var redd for at det kunne føre til flere pågripelser, sa han

– I tillegg så har jeg også sagt at det som jeg frykter aller mest, er Facebook-kontoene mine, fordi én av de 8.000 jeg sendte det kompendiet til, eller forsøkte å sende det til, er det én av dem som er tilknyttet Knights Templar, sa han.

Ryggrad

Tidligere under utspørringen ble han bedt om å forklare hvilke egenskaper som var nødvendige for å gjennomføre et angrep tilsvarende terrorangrepene 22. juli. Breiviks svarte at hvem som helst med vilje og gode holdninger kunne gjøre noe slikt.

– Ved å bearbeide sin psyke, så ville de fleste kunne gjøre det. Ikke kvinner, kanskje, sier han.

– Så jeg ville ikke kunne gjøre det, spurte statsadvokat Inga Bejer Engh.

– Én av ti kvinner, kanskje. Heller ikke alle menn kunne det. Du må være født med en ryggrad, og det er ikke alle som er det, svarer Breivik, og legger til at det ikke er nødvendig å være spesielt begavet for å utføre terrorhandlinger.

(©NTB)

 

Emneord: