Medietrøkk kan utløse stresslidelser

Den intense dekningen av rettssaken kan bli traumatisk, også for andre enn de direkte berørte, mener psykolog.
Mandag, 16 april, 2012 - 15:42


Medienes dekning av såkalte massetraumer kan få alvorlige konsekvenser, mener psykolog Atle Dyregrov fra Senter for krisepsykologi.

- Det er åpenbart at medienes massive oppslag fra rettssaken i tiden fremover, vil føre til økt engstelse for pårørende og overlevende, sier Dyregrov. I tillegg kan dekningen utløse traumereaksjoner hos personer som ikke har noen forbindelse til angrepene.

Traumerammet av informasjon

Psykologistudier fra USA viser at 7,5 % av New Yorks innbyggere fortsatt slet med symptomer en måned etter terrorangrepene i 2001. Selve mediedekningen som følger med en slik hendelse, er nå antatt å kunne bidra til posttraumatiske stresslidelser (PTSD).

- Det finnes ikke tilsvarende studier fra Norge, men vi antar at mange nordmenn opplevde angrepene i sommer som traumatiske, selv om de kun fikk informasjon gjennom mediene, sier Dyregrov.

Han nevner søvnproblemer, engstelsesreaksjoner og andre psykiske plager som svært utbredt i etterkant av 22.juli.

Oftest forbigående

Dyregrov mener derimot at det ikke er overraskende at en massiv dekning som den vi så i sommer kan utløse slike stressreaksjoner.

- Det er viktig å si at det er forskjell på symptomer og det å faktisk ha en posttraumatisk stresslidelse, poengterer han.

Den amerikanske studien beskriver at den “medierammede” andelen av traumatiserte i 2001 i større grad lider av forbigående plager, enn de som opplevde al-Qaidas angrep direkte.

- Indirekte provoserte stressymptomer er altså plager som oftest ikke blir varige, kommenterer psykologen.

Mediedekning kan gi stressreaksjoner, men fører sjelden til varig stresslidelse. Foto: Maja Gudim Burheim.

“Terrorfrie soner” et OK tiltak

I en artikkel i Aftenposten 11. april gir han tips til hvordan en kan forberede seg på “de ti ukene med intenst mediefokus som vil komme”. På spørsmål om tips til mediene, er han derimot usikker på hvilke anbefalinger han vil gi.

Dagbladets beslutning om å lage en egen knapp for “terrorfri sone” på nett har møtt kritikk, men Dyregrov mener det er en ok løsning. Han synes at å samle informasjon fra rettsoppgjøret på ett sted er et annet godt tiltak.

- Det er selvfølgelig et poeng å forsøke å være nøktern, sier psykologen. Men han innvender at det noen ganger ikke finnes en annen løsning enn å skru av for å unngå skadelig eksponering.

Enklere å dosere

Han tror vi vil se færre tilfeller av “traumeramming gjennom media” etter rettssaksdekningen.

- Det er enklere å dosere hva vi tar inn av informasjon nå, enn under sjokket i sommer, sier Dyregrov, og fortsetter:
- At befolkningen er forberedt, vil ha en stor betydning for hvordan de takler trøkket.

Sårbarhet

Samtidig er det særlig personer som er sårbare for vonde inntrykk, som vil kunne oppleve de sterkeste reaksjonene.

- Spesielt psykisk syke kan ta eksponeringen fra rettssaken tungt, og personlig sårbarhet vil spiller en rolle for hvordan hver enkelt opplever og takler dette, sier Atle Dyregrov.

Emneord: