Rettssaken mot Anders Behring Breivik er i gang

Tiltalte gråt da hans egen propagandavideo ble vist i rettssalen.
Mandag, 16 april, 2012 - 15:33


Retten ble satt i terrorrettssaken litt over klokka 9 mandag. Før aktor Inga Bejer Engh leste tiltalen, rakk Anders Behring Breivik å si at han ikke anerkjenner norsk rett «fordi den har fått sitt mandat fra partier som støtter multikulturalisme», melder NTB.

Hans forsvarer Geir Lippestad presiserte på spørsmål fra rettens administrator Wenche Elizabeth Arntsen at det ikke innebar en formell habilitetsinnsigelse, men en «faktaopplysning».

Erkjenner ikke straffeskyld

Breivik er tiltalt for 22. juli i fjor å ha begått terrorhandlinger ved sprengning og overlagte drap under særdeles skjerpende omstendigheter. I retten sa Breivik at han ikke erkjenner straffskyld.

– Jeg erkjenner handlingene, men ikke straffskyld, og jeg påberoper meg nødrett, sa Breivik da han ble spurt om hvordan han stiller seg til tiltalen.

Engh brukte 74 minutter på å lese opp tiltalen. Det meste av tiden gikk med til å regne opp de åtte som døde i regjeringskvartalet og de 69 som døde på Utøya. For hver av dem beskrives det kort hvor de befant seg, hvilke skader de ble påført og hvilke skader som var dødelige. I tillegg de ni som ble hardest skadd av bilbomben og de 33 overlevende på Utøya som ble påført skuddskader også nevnt.

World of Warcraft

Breivik spilte World of Warcraft på fulltid i ett år og har forklart dette som sin martyrdomsgave. Det opplyste statsadvokat Svein Holden i sitt innledningsforedrag mandag.

Han fortalte at Breivik også i årene etter fortsatte å spille dette spillet, men at det er uklart nøyaktig hvor mye tid som gikk med til spillingen.

Begynte å gråte

Ifølge NTB viste 33-åringen tydelige følelser og gråt åpenlyst da aktoratet viste hans tolv minutter lange propagandafilm. Filmen ble vist under statsadvokat Svein Holdens innledningsforedrag, og Breivik begynte å gråte og tørket tårene. Filmen ble laget i februar 2010 og inneholder 99 stillbilder akkompagnert av dramatisk musikk.

Spilte av nødsamtale

Etter å ha advart retten og minnet om kringkastingsforbudet, spilte aktor Svein Holden av et lydopptak fra en nødsamtale som ble ringt inn fra Utøya 22. juli. De som var til stede i rettssalene rundt i landet, fikk også anledning til å forlate rommet før samtalen ble spilt av.

Det var helt stille i salen i Oslo tingrett mens opptaket ble avspilt, men mange var tydelig berørt av det de hørte. Det er en ung AUF-er som ringer inn til Nordre Buskerud politidistrikt mens hun sitter i skjul på et toalett. I bakgrunnen høres en rekke skudd fra Anders Behring Breivik, mens innringeren forklarer at det skytes i ett sett på øya. Etter en stund blir det stille i telefonen før avspillingen av lydloggen avsluttes.

Aktor Svein Holden spilte også av Breiviks to samtaler med politiet under sitt innledningsforedrag mandag. Telefonsamtalene fant sted mens massakren på Utøya pågikk.

(NTB)
 

 

Emneord: