Oftere angst med ADHD

En studie fra Folkehelseinstituttet viser at barn med ADHD er mer utsatt for angst enn andre.
Tirsdag, 23 april, 2013 - 09:06


Angst forekommer oftere hos ADHD-rammede enn andre barn, ifølge Folkehelseinstituttet. I en studie der over 673 barn ble undersøkt, kommer det frem at en tredjedel av førskolebarn med diagnosen viser symptomer på angst. Symptomene kan komme så tidlig som i 3-årsalderen, og det er spesielt separasjonsangst som forekommer oftest hos barn med ADHD-problemer.

– Konsekvensene kan være alvorlige, fordi det er verre å lide av både angst og ADHD enn kun én av tilstandene, sier Kristin Romvig Øvergaard. Hun er en av forskerne bak prosjektet, og mener at det er viktig for foreldrene å være oppmerksom på barn som kan være utsatt for lidelsene.

Forebyggende tiltak

Ifølge Folkehelseinstituttet er det viktig å oppdage tegn på angst tidlig, slik at foreldre kan starte forebyggende tiltak som kan begrense angstlidelsen. Blant annet kan foreldre utsette barna for angstfremkallende stimuli i trygge rammer, slik at barna lærer å håndtere angsten.

– Unngå å unngå problemet, sier Romvig Øvergaard.

I sin omtale av studien oppfordrer NK (Nasjonalt Kompetansesenter for ADHD, Tourettes syndrom og narkolepsi) helsepersonell til å være spesielt oppmerksomme på barn som lider av både ADHD og angst. Kombinasjonen av disse lidelsene stiller omfattende krav til oppfølging og foreldreopplæring fra helsepersonell som har mulighet til å hjelpe barna.

Stor utfordring for foreldrene

Generalsekretær i pasientforeningen ADHD Norge, Tor Eikeland, bekrefter at de ofte får henvendelser fra foreldre av barn med ADHD og tilleggslidelser, deriblant angst.

– Det kan være en stor utfordring for foreldrene, sier Eikeland. Også han mener det er viktig å oppdage angstsymptomene tidlig.

– Jo tidligere man kommer inn med hjelp, desto mindre er sjansen for å utvikle angst og andre tilleggslidelser.eikeland3.jpgGeneralsekretær i ADHD Norge. Foto: ADHD Norge

Eikelands råd til foreldre som frykter at barnet deres lider av angst i tillegg til ADHD er å søke hjelp så snart som mulig. For eksempel kan man kontakte hjelpeapparat og få veiledning fra helsevesenet for å begrense omfanget av angstlidelser.

Påvirker skolearbeid

Førsteamanuensis Lin Sørensen ved Universitetet i Bergen, avla i 2009 et doktorgradsstudie der hun viste at angst forverrer ADHD.

– I sosial omgang og ved krevende oppgaver som skolearbeid, viser det seg at kombinasjonen angst og ADHD gir en betydelig verre tilstand enn om en har ADHD alene, sier Sørensen til Forskning.no.

Emneord: