Forsvarsløs mann kidnappet og utsatt for brutal vold

I går begynte rettssaken mot to polske menn tiltalt for grov vold og frihetsberøvelse mot en forsvarsløs person. De tiltalte nekter for å ha vært involvert i hendelsen.
Tirsdag, 25 februar, 2014 - 10:36


Søndag skrev dagbladet en sak om en polsk mann i 30-årene som har blitt banket opp, kidnappet, utsatt for grov vold og tvunget til å drikke vodka den 5. april 2012. De to tiltalte i saken, to polske menn på omtrent samme alder, har siden den gang vært varetektsfengslet i påvente av retssaken.

I går begynte hovedforhandlingen i rettssaken, der både fornærmede og den ene av de tiltalte avga sin forklaring.

– Alt var dekket av blod

Den 30-årige mannen kom seg hjem etter å ha blitt mishandlet da han spurte om å bli løslatt for å vaske seg.

– Hele ansiktet mitt var oppsvulmet, og hele ansiktet og alle klærne dekket av blod, fortalte han.

Tilstanden var livstruende. Han skal enda ha problemer med en hjerneskade han fikk fra overgrepet. Blant annet er han delvis lammet på venstre side av kroppen, og har etter omfattende rehabilitering i hjemlandet kommet seg ut av rullestolen og kan nå gå på krykker. Han sliter også med hukommelsen og konsentrasjonen, og skal i tillegg ha psykiske traumer fra hendelsen.

– Jeg våkner om natten og er redd og får angstanfall, jeg kommer aldri til å bli den samme igjen, forklarte han på spørsmål fra aktor om tilstanden nå, to år etter hendelsen.

Krever millionerstatning

30-åringen har ifølge polske leger en nedsatt funksjonsevne som aldri helt kan gjenopprettes til normalt nivå. Han har gått til psykolog, fysisk rehabilitering og til nevrologer helt siden hendelsen, men må få hjelp av sin mor og sine svigerforeldre til å dekke kostnadene. Han er ikke i stand til å bo alene, og må bo med sin mor. De totale erstatningskravene skal dreie seg om et millionbeløp.

– Han kommer til å kreve erstatning for de medisinske kostnadene, ménerstatning, oppreisningserstatning og erstatning for fremtidig tapt arbeidsinntekt som følge av at han ikke lenger er i stand til å arbeide, sa offerets bistandsadvokat, Brit Kjelleberg til Dagbladet på søndag.

Da fornærmede ble spurt om videre kommentar til sin nåværende tilstand, svarte han at det tyngste var å ikke kunne arbeide.

– Det er tungt å bære, jeg kan ikke forsørge familien min, sa den polske 30-åringen.

Kjente hverandre fra før

Tiltalen dreier seg om blind vold, men i gårsdagens forhandlinger kom det frem at de tiltalte og offeret hadde kjennskap til hverandre før hendelsen. Ifølge tiltalte skal den fornærmede en måned før hendelsen ha drukket seg full og krasjet i bilen til en av de tiltalte utenfor et verksted, der fornærmede arbeidet svart. Han skal deretter ha lånt ut bilen sin til tiltalte, og tiltalte tilga hendelsen uten å snakke noe mer om det.

Hva som skjedde etter det, er fortsatt uklart. Hendelsen skjedde for to år siden, og mens offeret fortsatt sliter med en hjerneskade som blant annet fører til hukommelsestap, sliter også tiltalte med å huske detaljene her. Visstnok skal den polske 30-åringen, som ble utsatt for voldshandlingene en måned senere, ha blitt med tiltalte da han lånte bilen og inn i et anneks tiltalte disponerte. Der skal tiltalte og fornærmede ha tatt en shot sammen, før tiltalte dro videre for å gjøre et “privat ærend”. Tiltalte mener at offeret er en alkoholiker, og skal aldri ha sett den polske 30-åringen edru.

– Han er en liten fyllik, fortalte tiltalte i avhøret med politiet etter hendelsen.

Videre ble det nevnt at fornærmede hadde et blått øye og sprukne lepper da han dagen etter å ha lånt ut bilen sin kom tilbake til annekset der tiltalte holdt til for å hente bilen sin. Denne historien ble endret frem og tilbake flere ganger, og hendelsesforløpet videre kom tiltalte aldri med noe klart svar på. Han skal ha møtt fornærmede et par ganger på verkstedet han arbeidet på.

- Dette er ikke min sak

Den ene av de tiltalte som kom med sin forklaring, nektet å i det hele tatt ha vært involvert i hendelsene offeret har blitt utsatt for. Da han ble spurt om hvorfor han trodde fornærmede allikevel mente å ha blitt utsatt for dette overgrepet av ham selv og sin medtiltalte, svarte han:

– Jeg vet ikke, jeg har ingenting med fornærmede å gjøre i det hele tatt.  Dette er ikke min sak.

Han nekter også for at den andre tiltalte i saken kan ha hatt noe med dette å gjøre.

– Han er en rolig og sympatisk fyr som kom til Norge for å jobbe. Han ville aldri ha hevet en hånd mot en annen person, sa den polske 36åringen om sin ti år yngre kamerat.

Tiltalte peker heller på at offeret var en alkoholiker som drev med salg og kjøp av polsk brennevin med en polsk mafiavirksomhet, og at noen av disse kanskje kan stå bak hendelsen.

– Spør hvor mye penger han skylder dem, sa den polske 36-åringen.

Saken fortsetter i Oslo Tingrett ut uken. Blant annet vil den andre tiltalte i saken skal forklare seg, og retten vil forsøke å komme til bunns i hendelsesforløpet.

Emneord: