Hacket Arbeiderpartiet og spredte nakenbilder

I dag startet straffesaken mot seks unge menn som er tiltalt i en hackersak fra 2011.
Tirsdag, 25 februar, 2014 - 12:52


Alle de seks mennene, som er fra Sør- og Østlandet, er tiltalt for å ha hacket seg inn på en ung kvinnes facebookprofil og spredt nakenbilder av henne på flere andre nettsteder i 2011. Fem av mennene er også tiltalt for å ha utført et hackerangrep på Arbeiderpartiets nettside under deres landsmøte samme år. I dag er de tiltalte mellom 18 og 23 år, men da dataangrepene mot Arbeiderpartiet skjedde var de yngste bare 16 år.

Da saken startet i dag ble det kjent at ingen av mennene erkjenner straffeskyld for noen av tiltalepunktene.

– Et angrep på ytringsfriheten

Hackerangrepet mot Arbeiderpartiet skal ha skjedd mellom 5. og 10. april 2011. Angrepet skal ha vært et såkalt tjenestenektangrep, som innebærer at hackerne sender en stor mengde datatrafikk til den aktuelle serveren. Dette gjør at serveren blir overbelastet og at nettstedet ikke kan benyttes av brukere.

– Vi hadde lagt opp til maksimal bruk av nettsiden under landsmøtet med web-tv og diskusjonsforum. Så ble det full krasj. Vi fikk sendt leserne videre til vår Facebook-side, men der greide vi på langt nær å gjennomføre de samme planene, sa kommunikasjons- og organisasjonssjef Pia Gulbrandsen i Ap til Dagbladet i går.

Da aktor Erik Mostue redegjorde for tiltalen i Oslo tingrett i formiddag, forklarte han hvordan Arbeiderpartiet opplevde angrepet:

– Vi anså dette som sabotasje av et demokratisk møte og mener det er et angrep på ytringsfriheten.

Protest mot datalagringsdirektivet

Arbeiderparti-angrepet skjedde dagen etter at Stortinget vedtok det omstridte forslaget om et datalagringsdirektiv (DLD). Hackermiljøet Anonymous har vist stor motstand mot vedtaket, og kort tid etter angrepet mot Arbeiderpartiet innrømte de i en mail at de sto bak dette. Ingen av de unge mennene som i dag satt på tiltalebenken innrømmer noen tilknytning til Anonymous.

En av de tiltaltes forsvarer, Johnny Christian Schill, uttalte følgende om sin klient til NRK i går:

– Han erkjenner ikke skyld etter tiltalen. Dette handler om unge mennesker som har ønsket å synliggjøre sin motstand mot datalagringsdirektivet, og min klient mener han ikke har brutt norsk lov slik det står i tiltalen.

Komplisert bevisførsel

Kripos, som har tatt ut tiltalen for tjenestenektangrepet, har opplyst om at saken er svært komplisert, det sa aktor Mostue i dag. Det er knyttet utfordringer til bevisførselen, fordi de involverte brukte “nick”, altså kallenavn, i chatkommunikasjonen.

Det er ventet at mennene skal avgi sin forklaring i morgen. I utgangspunktet er det satt av elleve dager i Oslo tingrett til saken.

Emneord: