En tiendel av russen får hørselskader

Russen oppholder seg i busser med lyd på over 110 desibel. Dette kan gi store konsekvenser, advarer hørselsklinikkene.
Onsdag, 30 april, 2014 - 11:16


Omtrent samtidig som hestehov og stemorsblomster melder sin årlige ankomst i april, fylles veiene i Norges største byer med russ, røde bukser og en jevn bass som dundrer inn i norske soverom.

Det er leit nok for Ola Nordmann som blir berøvet sin fortjente nattesøvn, men konsekvensene viser seg å være langt større for russen som ruller rundt i lydnivåer langt over hva som er skadelig, forteller Anne Mostue Eie, som er audiograf på Høvik Hørselsklinikk.

– Russen tilbringer hele netter i områder med over 110 desibel. Et så høyt lydnivå kan skade hørselen øyeblikkelig. De merker det nok ikke med en gang, men dette er skader som kommer til å vise seg etter noen år, sier audiografen.

Kortsiktig kan en slik belastning føre til forbigående tinnitus, på lang sikt fører det til nedsatt hørsel.

– Når du har fått en slik skade, kan det ikke bli bra igjen, sier hun.

Skadelig feiringMed konstant eksponering for ekstrem lyd, risikerer russen skader som aldri kan reverseres. Foto: Andreas Daugstad Leonardsen / NRK P3.Samarbeider om russens ører

Hørselsklinikken på Høvik forteller at for hele ti prosent, resulterer russetiden i alvorlige hørselskader.

Dette er tall klinikken tar alvorlig, og de har inngått avtaler med russen for å sikre at de ikke feirer tre års fullført skolegang med hørselsskader.

– Det er fryktelig viktig å ikke se gjennom fingrene på dette problemet. Vi har inngått et samarbeid med flere russebusser, hvor de får ordentlige ørepropper med frekvensfilter av oss, sier Mostue Eie.

– Veldig mange russ påfører ørene konstant belastning over veldig lang tid, og i mange tilfeller holder det ikke med vanlige skumgummipropper. Bruk et par hundrelapper på ordentlige støpte propper, det er hørselen din verdt, oppfordrer hun.

– Du er død uten ørepropper

Rundt et godt brukt kantinebord på Fagerborg videregående skole i Oslo, møter vi fire russ fra en såkalt satsebuss: Grove Street Family 2014.

Mathias Knudtzon, Sondre Rehfsen, Frende Mathisen og Xander Welle kan skryte av Oslos lengste russebuss, med et av landets råeste lydanlegg.

– Lyden er så viktig, med en gang du går inn i en buss med dårlig anlegg, så blir man skuffet, sier Mathias.

Hør russen snakke om hørsel og lyd her:

Rulleruss.MP3 by Halvor Ekeland

– Ja, sjåfør og anlegg er det aller viktigste, legger Sondre til og forteller at lyden er så høy inne på bussen at alt man kan gjøre på bussen er å danse.

– Det er ganske primitivt. Når du skal ha kontakt med noen så står du bare og ser på dem, det er ikke noe snakking sier Xander.

God stemningFor Fagerborgrussen er våren en lang rullefest, men de gjør sitt beste for å passe på ørene. F.v: Sondre Rehfsen, Mathias Knudtzon, Xander Welle og Frende Mathisen. Foto: Kristina Kinne.– Det er en rullefest, legger Mathias til.

– For at du skal kunne være på en russebuss, så må du være dritfull, ass, konkluderer guttegjengen.

Guttegjengen forteller at de er ute med bussen fem netter i uken, og er klar over belastningen de påfører ørene sine.

– Du er død uten ørepropper, sier Mathias og viser frem øreproppene sine som er bundet sammen av en lilla tråd.

Han forklarer at tråden er helt nødvendig, hvis ikke mister du den med en gang.

Fagerborgrussen er altså opptatt av å holde ørene sine ved like, men innrømmer at det hender at de glemmer seg. Alle forteller at de var proppefrie på første rulling, og Sondre har problemer med å høre når vi snakker med dem.

– Jeg rullet faktisk uten propper i hele natt, ler han.

 

Skummel alkoholkombinasjon

Organisasjonen Hørselshemmedes landsforbud(HLFU), er også bekymret for russens ører.  Ungdoms- og organisasjonskonsulent Lasse Riiser Bøtun forklarer at hørselen er spesielt utsatt om natten, og spesielt i kombinasjon med alkohol og lite søvn.

– Sansene blir ofte bedøvet, og man merker dårligere at lyden er for høy når man er ruset. I tillegg vil man kunne glemme å beskytte ørene.

HLFU oppfordrer til å ta pauser fra musikken og til å bruke propper. På denne måten kan man unngå skader.

– Vi opplever årlig at russ får hørselsskader, og vi jobber kontinuerlig med å få russen til å beskytte hørselen, forteller Bøtun.

Som et eksempel på forebyggende arbeid, deler HLFU ut gratis ørepropper ved russetreffene.

 

Husk å beskytte hundene

Ved hørselsklinikken på Høvik forteller Anne Mostue Eie at hun har et inntrykk av at russen bryr seg. Hun forteller at de fleste russebussene virker interesserte i å inngå avtaler med klinikken, og tar ansvar for sine egne sanser.

– Russen er generelt flinke til å bruke ørepropper, men det er også viktig at de rundt tar ansvar, sier hun.

– Det verste jeg ser er familier som skal følge russedatteren på et event, hvor russen er utstyrt med ørepropper, mens foreldrene drar med seg både hunder og små barn uten beskyttelse. Ørene deres er veldig ømfintlige, sier hun og oppfordrer til å sette øreklokker på barna, og la hunden slippe.

– Gi heller Fido et ekstra kjøttbein, og la han være igjen hjemme.

Emneord: