Tror ikke på cannabisforskning

Den nyeste forskningen på cannabisbruk viser at en av ti brukere står i fare for å bli avhengig. Det avfeier legaliseringsforkjempere som vrøvl.
Onsdag, 8 oktober, 2014 - 15:46


Forskning.no framla i går en ny forskning fra australske Wayne Hall som tilsier at cannabisbruk er farligere enn mange tror. Conrad Jacobsen fra Foreningen for Human Narkotikapolitikk stiller seg kritisk til forskerens konklusjoner.

– Det er ingen avhengighet av cannabis. Ti prosent høres ut som ren ganskap, mener Jacobsen.

Han mener at det farligste med cannabisbruk i Norge er straffeforfølgelsen.

– Cannabisbruken blir kriminalisert. Det har nærmest blitt en klisje. Faren øker når man ikke vet hva man får i seg, og slik er det i Norge i dag. Men brukerne blir nærmest dehumanisert i samfunnet.

Medisinske fordeler

Det er en kjent sak at cannabis har visse medisinske effekter. Jørgen Bramness ved Senter for rus- og avhengighetsforskning, belyser legaliseringsdebatten på en annen måte:

– Det er fordeler med cannabis, men leger må anerkjenne at medisinsk bruk ikke har noe med legaliseringsdebatten å gjøre. Dette er i stor grad et samfunnspolitisk spørsmål, sier Bramness.

Bramness forteller til forskning.no at han savner forskning på fordelene ved cannabis, men da Journalen snakket med han ville han ikke ta standpunkt til debatten om legalisering.

– Jeg vil ikke ta sterk stilling til legaliseringsspørsmålet. Det blir et veldig enkelt svar på et komplisert spørsmål.

Blir som USA

Bramness mener at forskere og aktivister som kjemper for legalisering av cannabis må stikke fingeren i jorda og innse at de ikke er i flertall. Det er Jacobsen enig i, men han sier også at det ikke betyr at forbudet vil bestå:

– Norge pleier å dilte etter USA, og nå er legalisering i full frammarsj der borte. Vi er ikke i flertall i Norge, men vi vil bli det globalt.

Unge Venstre har gått inn for legalisering av cannabis i flere år allerede. Lederen i Unge Venstre, Tord Hustveit, forteller til Journalen at han ikke tror en legalisering i Norge vil komme som en direkte konsekvens av det som skjer i USA.

Tord HustveitLederen i Unge Venstre, Tord Hustveit, vil få cannabis ut av kriminelle hender. Foto: Unge Venstre.Vinmonopolet som modell

– Vi ønsker en annen modell enn den som brukes i USA. Jeg ser for meg en løsning som ligner Vinmonopolet, der det blir solgt i kontrollerte former, forteller Hustveit.

Han får støtte av Jacobsen, som mener at et monopol på cannabissalg vil være en av tiltakene som hindrer mindreårige i å få tak i stoffet.

– Slik det er nå er det veldig enkelt for ungdom å få tak i narkotika. Det selges cannabis til barn på 13 år. En legalisering vil gjøre cannabis mer utilgjengelig for unge mennesker, avslutter Jacobsen.

 

 

Emneord: