Bergensavisen lar barn skrive avisen

Barnekonvensjonens 25-årjubileum blir feiret med egen avis og bussturné. Målet er å gjøre barna bevisst på sine rettigheter og inkludere dem i demokratiet.
Torsdag, 20 november, 2014 - 11:55


I forbindelse med 25-årsjubileet for FNs barnekonvensjon har Bergensavisen (BA) latt barn skrive hele dagens avis. BA så dette som en glimrende mulighet til å gi barn og unge en stemme på denne spesielle jubileumsdagen.

– FNs barnekonvensjon skal sikre barns grunnleggende rettigheter, og her er deltagelse et viktig stikkord. Ved å la barn og unge sette agenda i Bergensavisen denne torsdagen gir vi dem en stemme i den offentlige sfæren og debatten, sier Jonas Mjaaland, nyhetsredaktør i BA.

Barneombudet er positiv til at flere aviser lar barnas stemme komme fram.

– Dette er et bra tiltak fra BA. Vi ser at stadig flere aviser ser barn som en egen målgruppe og lager tilpasset nyhetsstoff til dem gjennom hele året, sier Kari Stenquist, kommunikasjonsrådgiver i Barneombudet.

Bevisstgjørende buss

I oktober 2013 lanserte Barneombudet den såkalte Barneombussen som kjører rundt i Norge og besøker barne- og ungdomsskoler. Målet med Barneombussen er å informere barn om deres rettigheter nedfelt i FNs barnekonvensjon. Prosjektet har gitt massiv respons. Barn har vært interessert i Barneombussen og stiller flere spørsmål under og etter Barneombudets foredrag.

– Flere av spørsmålene er av alvorlig karakter, blant annet om foreldrekrangler og vold i hjemmet. Mange barn er ikke bevisst sine egne rettigheter, og med Barneombussen ønsker vi å rette søkelys mot disse, sier Stenquist.

Helsesøstre og lærere gir positive tilbakemeldinger om ettervirkningene av Barneombussens besøk. På jubileumsdagen er bussen på Rustad skole i Oslo.

Ekstatiske journalistspirer

BA benyttet seg også av skoler for å spre budskapet om sin barneutgave, og dedikerte lærere veiledet elevene i skriveprosessen. Hver skole gjorde et utvalg i nyhetsstoffet som ble produsert, og sendte det inn til avisa. Det var ikke noe problem for BA å publisere barnas nyheter på strak arm.

­– Det var høy kvalitet på det som ble levert. Lærerne melder tilbake at elevene på skolene som har vært med er helt i ekstase. Det er utrolig morsomt å høre, sier Mjaaland.

Reaksjonene fra avisleserne og på sosiale medier har kommet fortløpende og er utelukkende positive, melder BAs nyhetsredaktør.

Emneord: