Bryr seg ikke om helsefarene

Snusbruken i Norge er tredoblet på fem år, viser Folkehelseinstituttets (FHI) rapport som ble publisert i går. Økningen er størst blant de yngre.
Torsdag, 20 november, 2014 - 15:09


I dag er det over en halv million mennesker i Norge som bruker snus. Hver tredje mann og hver fjerde kvinne i alderen 16-24 år snuser daglig eller av og til. Det er i denne aldersgruppen at man ser den største økningen. Direktør ved FHI, Camilla Stoltenberg, mener det er snakk om en snusepidemi. Ifølge FHI er det viktig å få frem helserisikoen ved snusbruk, uten å sammenligne med røyking, da dette overskygger farene ved snus.

Tydelig helserisiko

I rapporten trekkes det frem at snus kan øke faren for kreft i bukspyttkjertelen, spiserøret og munnhulen, samt kreft i magesekk, lunger, tykktarm og endetarm. Snus kan også øke faren for blant annet infertilitet, diabetes type 2 og fedme. FHI legger også vekt på at snus kan være farlig i svangerskap, og økningen av snusbruk blant unge kvinner vekker bekymring.

Se hele rapporten, «Helserisiko ved bruk av snus», her.

Sluttet med røyk på grunn av lukt

Student Solveig Svendsen (23) har brukt snus i seks år. Hun forteller at hun gikk over fra røyk til snus, men ikke først og fremst på grunn av helseeffektene.
– Jeg pleide å røyke litt. Snus lukter mindre, så da var det litt enklere å bruke det.

Tror du at du ikke hadde begynt med snus hvis du hadde fått mer informasjon om helserisikoen da du var yngre?

Solveig SvendsenSvendsen tror ikke den nye rapporten kommer til å påvirke henne.

– Ja, det kan kanskje hende. Man hørte jo at man kunne få grop i leppa og stygge tenner, men ellers var det ikke mye snakk om det. Folk sa også at man kanskje kunne få kreft av det, men så kan man jo få kreft av hva som helst.

Hvorfor er det så mange unge som snuser?

– Jeg vet ikke. Det var jo en periode at det var ganske trendy å snuse. Til og med de som egentlig ikke brukte snus, kjøpte tobakksfri snus bare for å snuse.

Svendsen forteller at hun ikke kommer til å slutte med snus til tross for den nye rapporten.

– Hvis jeg slutter så blir det av økonomiske grunner, sier hun.

Christoffer UdenæsUdenæs snuser mindre i eksamenstiden for å være “snill mot kroppen”.Snus på fest

Christoffer Udenæs (21) begynte med snus i russetiden for tre år siden. Han tror heller ikke at den nye rapporten kommer til å endre på vanene hans.

– Jeg har alltid vært klar over helsefarene ved snus, og at det er mindre skadelig enn røyk. Men det er ikke noe jeg tenker over.

Han tror at unge begynner med snus når de begynner å gå på fest og blir gamle nok til å kjøpe selv. Udenæs påpeker at bruk av snus har blitt veldig normalt, i tillegg så lukter det mindre enn det røyk gjør.

– Det er ikke nikotinen jeg har blitt avhengig av, det er mer følelsen av å ha noe under leppa, sier Udenæs.

Skadereduserende middel

Å gå over til snus er den vanligste metoden for røykeslutt blant nordmenn som røyker fast. (SIRUS, How as the availability of Snus influenced cigarette smoking in Norway)

–Snus kan være et skadereduserende middel for inntak av nikotin, sier Karl Erik Lund, forsker ved Statens institutt for rusmiddelforsking (SIRUS) til NRK.

Lund mener at snus kan ha en positiv effekt på folkehelsen. SIRUS’ mangeårige forskning på snus viser at snus i større grad erstatter sigarettene, og i mindre grad kommer i tillegg til røykingen.

Stoltenberg (FHI) mener det er viktig å få frem effekten av snusbruk i seg selv, og påpeker at flere begynner direkte med snus og ikke bruker det som et middel for å slutte med røyk.

 

Emneord: