Venstre sier nei til bevæpnet hverdagspoliti

Venstre fremmer denne uken et forslag om at Regjeringen ikke skal åpne for generell bevæpning i politiet. De tror bevæpningen vil skape flere farlige situasjoner.
Torsdag, 20 november, 2014 - 13:32


I 2012 krevde Politiets Fellesforbund at våpeninstruksen skulle endres, først og fremst for å styrke politiets egen sikkerhet. Tirsdag la Justis- og beredskapsdepartamentet frem en ny våpeninstruks for politiet der de ønsker å: “åpne for en generell bevæpning i de politidistriktene der politiet selv mener det er den beste løsningen.”

Venstre fremmer denne uken et forslag om at Regjeringen ikke skal åpne for et forslag om generell bevæpning.

– Vi tror konsekvensene av bevæpning er at politiet vil miste sitt sivile preg, og at det kan oppstå flere, ikke færre, farlige situasjoner, sier venstres justispolitiske talsperson Iselin Nybø på deres nettside.

Skeptiske

Flere instanser er skeptiske til forslaget om generell bevæpning i politiet. Norges Politilederlag er en av de.

– Det er svært viktig med ensartede regler i hele landet. Selv om vi er et sammensatt land med store variasjoner er det stor oppslutning om visjonen om “ett politi”, skriver de i en uttalelse.

Flere av instansene legger vekt på at forslaget strider mot tanken om et helhetlig politi.

– En eventuell innføring av generell bevæpning av norsk politi må gjøres samlet for hele landet, det sier hovedvernombudet for politi- og lensmannsetaten.

Norges Politilederlag mener at norsk politi er godt bevæpnet slik de er i dag. De har både ett- og tohåndsvåpen tilgjengelig i bilene.

– Norsk Politilederlag er av den oppfatning at ordningen med framskutt lagring fungerer godt i dag og at det derfor ikke er behov for generell bevæpning, skriver Politilederlaget i en høringsuttalelse.

Forslaget møter tung motstand

Etter høringsrunden tirsdag, viser det seg at flere tunge politiinstanser er kritiske til forslaget om bevæpnet hverdagspoliti.

Politihøyskolen tror dette forslaget kan få store konsekvenser for både politi og publikum. I sin uttalelse skriver høyskolen at de ikke føler forslaget er ordentlig utredet.

Akademikerforeningen Samfunnsviterne er enige med høyskolen.

– Kunnskapsgrunnlaget som ligger til grunn for forslaget om generell bevæpning av politet fremstår som svakt.

Venstre og KrF har varslet at de vil ta saken videre til Stortinget om forslaget blir vedtatt. Også Arbeiderpartiet (AP) har skrevet i sitt partiprogram for 2013-2017 at de er imot generell bevæpning av politiet.

Flere skudd i bevæpnede Sverige

Under høringen, samt i Politihøgskolens uttalelse henvender de til svensk statistikk som viser at svensk politi skyter seks ganger så ofte som i Norge i forhold til befolkningsmengde.

– Én person dør hvert år, og åtte personer blir skadet av politiskudd. Hver tiende skudd fra svensk politi er vådeskudd som er resultat av feil håndtering av våpen, sier Iselin Nybø (V) til NTB.

Nybø sier at dagens ordning - der politiet har skytevåpen nedlåst i kjøretøy - er tilstrekkelig.

Emneord: