Åpner nytt behandlingssenter på Slemdal

Erna Solberg åpnet mandag 26. januar Blå Kors' helt nye behandlingssenter for mennesker med alvorlige rusproblemer og andre avhengighetsproblemer.
Tirsdag, 27 januar, 2015 - 14:54


Blå Kors har siden 2011 vært nødt til å legge ned tre større og mindre behandlingssteder, men i år har de endelig fått ressurser til å åpne nytt senter, det første siden 1991. Senteret har vært åpent for behandling noen uker allerede, men gjester, ansatte og pasienter venter på at statsminister Erna Solberg skal komme og erklære behandlingssenteret for offisielt åpent. Jørn Hoel er der for å fremføre noen låter, og oppfordrer publikum til å synge med. De er ikke vonde å be. Etterpå går praten lett mellom de fremmøtte, og det klirrer i plastglass fylt med alkoholfri cider. Stemningen er god.erna solberg

Rusfrie aktivitetstilbud viktig

På Slemdal samarbeider de med Steg for Steg, et rusfritt aktivitetstilbud med base i Oslo

. Med Steg for Steg vil pasientene få mulighet til å være med på kulturelle, såvel som fysiske, aktiviteter. Dette er for å gi pasientene en mulighet til å opparbeide seg et nytt nettverk før de blir utskrevet.

– Samarbeidet med Steg for Steg er noe som skal inn i siste del av behandlingen. Der skal de frivillige være med, og få relasjoner til pasientene, og få dem i gang med aktivitetene som allerede er satt i drift under behandlingen. Det er mange ganger det er der problemet ligger og øker faren for tilbakefall, når de kommer hjem til leilighetene sine og skal begynne å bygge nye nettverk, sier seksjonsleder Eva Christin Fjellbu.TaleErna Solberg skal holde tale på åpningen av Slemdal behandlingssenter.

En blid statsminister holdt tale

Når statsminister Erna Solberg kommer til senteret blir hun tatt med på en omvisning i det nye bygget. Bygget, som er restaurert, er moderne og lyst. Spreke farger, som fiolett og limegrønn, spriter opp de ellers stort sett hvite veggene.

Solberg er i godt humør under omvisningen, og får prate med flere av pasientene. “Tom”, en høy gutt i 20-årene med svart, krøllete hår, som har vært pasient på senteret noen uker allerede, får vise statsministeren rommet sitt. Her skal han bo i minimum seks måneder fremover. De småprater litt, og ser på utsikten.

Oppholdsrommet er smekkfullt når statsministeren skal klippe den røde åpningssnoren. En liten jubel følger.

Etter snorklippingen holder statsministeren tale.

– Frivillige organisasjoner som dette, har i mange år vært en av grunnpilarene i landets rusomsorg, sier hun blant annet.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Viktig å høre hva pasientene mener

“Tom” ser lyst på oppholdet på Slemdal.

– Jeg ser positivt på å være her. Jeg vet at om selv om jeg løper ut, kommer jeg positivt ut av det. Det er mye som skjer, og vi får komme med forslag. Foreslår vi å dra på kino, prøver de ansatte å få til det. Om noen vil ut for å gå på ski, prøver de å få til det også, forteller han.

eva christin fjellbuSeksjonsleder ved Slemdal behandlingssenter Eva Christin Fjellbu er enig i at de må være åpne for, og lytte til, hva pasientene mener.

– Dette med brukermedvirkning er noe vi tar på alvor, at vi lar pasientene være med på å forme behandlingen. Dette er jo hjemmet deres i denne perioden, så de må få mene noe om behandlingsinnholdet, forteller hun engasjert.

Behandlingssenteret Slemdal tilbyr behandling for mennesker med alvorlige rusproblemer, og andre avhengighetsproblemer. De vil få mulighet til å delta i både individuell terapi og gruppeterapi som en del av behandlingen.

– Gruppeterapi har hjulpet meg veldig. En kommer ut av det sterkere, i alle fall for min del som sliter med sosial angst. Vi har blitt gode venner her, og det har gått ganske fort. Vi blir tatt imot med åpne armer, og passer på hverandre, sier “Tom”.

Blå Kors ble grunnlagt i 1906, med inspirasjon fra Tyskland og Danmark, av sokneprest Ole Theodor Moe. Det er en diakonal organisasjon, og samarbeider med blant annet Den Norske Kirke. Organisasjonen er bygget på fire grunnleggende verdier; medmenneskelighet, verdighet, egenkraft og kvalitet. De har i dag rundt 1000 arbeidende.

Emneord: