Benjaminprisen til Uranienborg skole

På mandag samlet 4.-10. trinn seg på Karl Johan for å feire den gjeve prisen med en høytidelig seremoni i universitetsaulaen.
Tirsdag, 27 januar, 2015 - 13:52


– Stopp! Ikke mobb! Dette her er kameraten min..

Stillheten i universitetsaulaen brytes av sang, de hundretalls skoleelevene finner roen på lillakledde stolrader og vender blikket mot scenen. 4. klasse ved Uranienborg skole strekker hendene i været i takt med musikken.

Et kor av lyse barnestemmer fyller salen, med Edvard Munchs strålende sol som bakteppe. Den siste tonen blir hengende i luften, før en fullsatt sal bryter ut i applaus. Store som små, skoleelever som ordførere, er samlet under aulaens glasstak for å feire vinneren av Benjaminprisen 2014.

Feiret med høytidelig seremoni

Juryen for Benjaminprisen beskriver Uranienborg som en skole som stadig streber etter et best mulig elevmiljø for alle, fritt for rasisme, antisemittisme og utestenging. Skolen har blant annet opprettet trivselsagenter og tenketank for et mer inkluderende læringsmiljø, og hatt et spesielt fokus på å bli kvitt diskriminerende ytringer og skjellsord.

Midt i salen, omgitt av urolige klassekamerater, sitter Elias Bjerknes og Herman Enzel-Tangen. 5. klassingenes blikk flakker over salens gråmarmorerte fliser og den stadig voksende forsamlingen av barn. Ekkoet av opprømte barnestemmer gjaller i ørene.

– Benjaminprisen er en pris flinke skoler får når de unngår mobbing og diskriminering, forteller guttene ivrig, før oppmerksomheten raskt avledes av en dresskledd skikkelse inne ved søylegangen. – Fabian Stang kommer!

FemteklasseElias (t.v) og Herman fikk være tilskuere under utdelingen av Benjaminprisen. Foto: Margrethe BakkenKunnskapsminister delte ut

Til stede ved utdelingen var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, samt ordfører Fabian Stang, som begge ble mottatt som rockestjerner av skoleelevene. Førstnevnte sto for utdeling av prisen, og tok seg tid til å hilse på flere begeistrede publikummere på vei ned midtgangen.

–  Dette er en av de aller fineste og viktigste tingene jeg gjør som kunnskapsminister. Gratulerer med årets Benjaminpris! utbrøt Røe Isaksen fra scenen, til voldsom applaus.

Kunnskapsministeren tok seg likevel tid til å trekke fram de triste aspektene ved prisen. Stillheten bredte seg blant mange små frammøtte da kunnskapsministeren fortalte om drapet på Benjamin Hermansen, som ble knivdrept på Holmlia for fjorten år siden på bakgrunn av hudfargen sin.

Jobber bevisst mot diskriminering

Astrid Rose Hegnar er elevrådsleder ved Uranienborg skole, og fikk æren av å ta i mot prisen. Elevrådslederen satte stor pris på anerkjennelsen, og forteller at skolen har jobbet hardt for å få et tett samhold blant elevene. 

Elevrådsleder HegnarElevrådslederen ønsket velkommen til prisutdeling i universitetsaulaen. Foto: Margrethe Bakken– Vi er en skole med veldig mange forskjellige nasjonaliteter, og vi har i mange år jobbet bevisst med at vi ikke skal mobbe hverandre eller komme med rasistiske utsagn, sier hun.

Hegnar forteller at elevrådet ofte arrangerer aksjoner og samler skolen.

Dette poengterte også Røe Isaksen i sin gratulasjonstale. Han trakk frem at det står hardt og målrettet arbeid bak en slik pris.

–  Dette er en pris for å minnes og feire alt det flotte arbeidet dere har gjort. Dere kan virkelig være stolte, sa Røe Isaksen til skoleelevene, som virket å ta kunnskapsministeren på ordet.

 

Se et utdrag fra kunnskapsministerens tale her:

Emneord: