Historisk seminar om dyrs rettigheter

Onsdag formiddag møttes politiet, Mattilsynet, ØKOKRIM og dyrevernorganisasjoner for å diskutere hvordan dyrs rettigheter skal ivaretas i fremtiden.
Torsdag, 22 januar, 2015 - 12:59


– Frem til 1999 ble vold og mishandling av dyr i Norge sett på som forseelser. Aldri tidligere har det vært så mye oppmerksomhet rundt dyrs rettigheter, sier Live Kleveland, informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen.

I fjor høst marsjerte rundt 5500 mennesker for å iverksette et dyrepoliti, hvilket nå er i ivrig diskusjon blant politi, politikere, Mattilsynet, dyrevernorganisasjoner og befolkningen generelt.

Landbruksminister Sylvi Listhaug (FRP), varslet spontant etter seminaret på onsdag at et dyrepoliti vil komme på plass, men det er ennå ikke bekreftet. Listhaug forlot seminaret etter sin innledning, drøye 20 minutter etter åpningen.

Sykkeltyveri verre enn dyremishandling

I Trondheim starter pilotprosjektet dyrekrim, som skal sette standarden for øvrige politidistrikt. Prosjektet er et samarbeid mellom politiet og Mattilsynet. Det skal kartlegges gode rutiner, blant annet hvordan politiet kan dokumentere handlinger for å høyne straffer, kartlegge taushetsplikthindringer fra veterinærer og media skal brukes for å fremme informasjon.

– Et dyr er fortsatt sett på som en ting ifølge straffeloven, for eksempel har en sykkel mer verdi enn en hund. Straffer som gis for alvorlig skadeverk er høyere enn for grov dyremishandling, sier Siri Martinsen fra NOAH.

I 2014 anmeldte NOAH 86 saker, av disse ble 34 henlagt, to fikk forelegg (en bot på 5000 og en på 10000), fire avventer dom og 46 er under etterforskning.

– En grunn til at mange saker blir henlagt er tipsernes anonymitet, de er redde for egen sikkerhet, særlig når det kommer til jegere og andre med våpen som har mishandlet dyr. Ved produksjonsdyr kommer bekymringsmeldingen ofte fra Mattilsynet, det gjelder ofte vanskjøtsel, men også mishandling. I disse tilfeller er det lave straffer for mishandling av store antall dyr.

Martinsens forventninger til politiet er en økt interesse for feltet, økt etterforskning, økt bruk av strafferammer og økt kunnskap om viktigheten av å ta vold mot dyr på alvor. Det sistnevnte er særlig viktig på grunn av sammenhengen mellom vold mot dyr og alvorlig vold mot mennesker. Martinsen refererte til mange undersøkelser og FBI sitater som ”mordere starter ofte som barn med å drepe og torturere dyr”. Les en egen sak om dette temaet her og her

En pågående diskusjon

– Dyrs rettigheter er fortsatt langt fra godt ivaretatt, mener Kleveland fra Dyrevernalliansen.

Det er en ikke-aksjonistisk organisasjon som jobber med dialog og opplysning innenfor demokratiske rammer, for eksempel ved å endre lover. Når Dyrealliansen ber om tips for å oppklare saker med dyremishandling, betaler de for informasjon gjennom dusørfondet.

 

 

Emneord: