Pegida sliter med mobiliseringen

Mens antirasistene som demonstrerer mot Pegida blir stadig flere, synker oppmøtet fra Pegida.
Tirsdag, 27 januar, 2015 - 14:44


Klokken seks på mandag kveld har et par hundre aktivister fra en rekke organisasjoner samlet seg rundt Oslo rådhus, for å vise sin avsky mot Pegida.

På baksiden av rådhuset demonstrerer Bltiz, Antirasistisk Senter og en rekke andre organisasjoner. På den andre siden har Nye SOS Rasisme sin egen demonstrasjon. Innenfor massive politisperringer vandrer 30-40 demonstranter mot Islam.

Se video fra kveldens motdemonstrasjon her:

Siden Pegida demonstrerte første gang, for tre uker siden, har antallet demomstranter sunket fra 190 personer til mellom 30 og 40 denne gangen, ifølge poliltiet. Samtidig stiller flere antirasister opp. Siden forrige uke har antall Pegida-demonstranter blitt halvert, melder Osloby.no

I følge politiet var det 100-150 som deltok i demonstrasjonene til blant annet Blitz og Antirasistisk Senter, og 30-40 i demonstrasjonen til Nye SOS Rasisme.

– Pegida kan skylde seg selv

Øystein Sørensen, professor i historie ved Universitetet i Oslo, mener at Pegida først og fremst bør skylde seg selv for at de ikke klarer å mobilisere i Norge. Hvis de hadde hatt en mer kompetent ledelse, utelukker han ikke at de kunne klart å nå bredere ut.

– Pegida i Norge har på rekordtid skaffet seg et image av høyreekstremisme og innvandringsfiendtlighet; muligens også muslimhat. Det tror jeg først og fremst skyldes hva de som stiller opp har sagt og gjort. Det er også tydelig at demonstrasjonene har tiltrukket seg noen gjengangere blant annet nynazister og aktive i SIAN,  Stopp islamiseringen av Norge.

Han mener Pegida i Tyskland er et mer sammensatt fenomen.
– På den ene siden er det uttrykk for forskjellige typer høyreradikale og høyreekstreme strømninger i Tyskland. På den andre siden er det uttrykk for en bredere fremmedfrykt, og en uro over masseinnvandring og islam, sier han. 

Max Hermansen, som er talsmann for Pegida Norge, mener folk presses til å ikke demonstrere.
– Det er svært beklagelig at disse såkalte antirasistene hindrer mennesker fra å delta i Pegida-marsjene. Mange kommer ikke på Pegida-marsjene fordi de er redde for å bli stigmatisert blant venner og på jobben.

– Pegida er fascister

Noen timer før demonstrasjonen, møtte vi Sondre Nilsen på Aktivisten kafé på Grünerløkka. På veggene skimtes anti-rasistiske slagord og flagg. Bak bardisken selger Nilsen kaffe og spraybokser, når han ikke forbereder Nilsen seg til dagens antirasistiske appell.Nilsen foran PCNilsen ser om han har fått noen beskjeder angående kveldens motdemonstrasjon. Foto: Øyvind Aukrust.

Helt siden han ble aktiv antirasist som fjortenåring har Nilsen kjempet mot det han betegner som rasistiske og fascistiske holdninger. Det var rasisme på skolen han gikk på som vekket engasjementet i han. Nilsen er talsmann for Nye SOS Rasisme, og organiserer ukentlige motdemonstrasjoner mot Pegida.

– Sist uke var vi desidert flere demonstranter enn den første uken. Første gangen hadde ikke så mange rukket å få med seg hva Pegida stod for. Pegida rakk raskt å avsløre seg som rasister, og det ga oss stor oppslutting, sier Nilsen. aktivisten merkeBildet av en knyttet neve symboliserer handlekraftighet. Foto: Øyvind Aukrust.


– Demonstrerer mot muslimer

Rune Berglund Steen, leder for Antirasistisk senter er ikke så fullt så hard i begrepsbruken, men mener Pegida slik de framstår bør være forberedt på mange slags typer beskyldninger.

– Max Hermansen har jo kalt islam for et dødelig virus, og en religion består av trosutøvere. Demonstrasjonen i Norge er rettet mot muslimer som sådan. Men det de gjør er selvsagt innenfor lovens rammer, forteller han.

Dramatisk for samfunnet

Max Hermansen forteller til Journalen at han mener det vil få dramatiske konsekvenser for det norske samfunnet hvis innvandringen av muslimer får fortsette som den gjør i dag. 
– Det vil bli et sterkere muslimsk paralellsamfunn med mer kjønnslemlestelse, tvangsekteskap og forfølgelse av homofile, flere overfallsvoldtekter og mer voldskriminalitet, pressiserer han.

Hermansen mener det er utrolig naivt å skille mellom kultur og islam. Han vil mener Islam er et barbari satt i system, og ingen kultur.

Hva tenker du om muslimer som framstår moderate?
– Hvis du går inn i en hvilken  som helst moské i Norge så finner du nesten ikke damer der. Hvis det finnes damer er de på bakrommet. Dette viser at Islam i Norge ikke er i tråd med den svært viktige vestlige verdien vi har - at vi alle er likeverdige.

– Vil utslette fascismen

I syvtiden, utenfor politiets massive sperringer rundt rådhuset, gjør Nye SOS Rasismes leder, Sondre Nilsen som han har gjort mange ganger før - løfter roperten høyt opp og roper:

– Kampen fortsetter, fascismen skal knuses!

Hampus Sjøstedt står midt i folkemengden. Han er tynnkledd, men trosser kulden i kveld. Han forteller at han er på Nye SOS Rasismes motdemonstrasjon for første gang i dag.

– Jeg fant en flyer på gata og tenkte dette var noe jeg ville være med å støtte, sier han.

– Tror du disse motdemonstrasjonene vil vedvare?

– Ja, så lenge bevegelser som Pegida er ute å sprer sitt budskap, så håper jeg antirasister vil gjøre det samme, fastslår han bestemt.

Like bak står Viktoria Henriksson, en kvinne i 20-årene. Hun er også på demonstrasjonen på første gang. SOS Nye Rasisme vekket interessen hennes da hun hørte rop og slagord. Hun forteller at hun tror at motdemonstrasjoner er noe som kommer til å vedvare, og at hun ønsker å være med på flere motdemonstrasjoner i fremtiden.

Hampus SjostedtHampus Sjøstedet fikk vite om dagens demonstrasjon via en lapp gitt av Blitz. Foto: Øyvind Aukrust.demonstranten viktoria HenrikssonViktoria Henriksson gikk forbi motdemonstrasjonen på vei hjem fra jobb og ble med Nye SOS Rasisme.

Det har blitt både mørkere og kaldere, og fanebærerne ruller sammen flaggene for kvelden. Talsmannen for Nye SOS Rasisme gjør seg klar til å dra hjem.

– Hva tenker du om tiden fremover?

– Jeg tror absolutt at mange vil fortsette å demonstrere mot Pegida. Selv vil jeg kjempe til det ikke finnes en eneste fascistisk gruppe igjen i Oslo. Vi vil jobbe for å få med oss stadig flere folk i kampen, for folk er det viktigste i kampen mot rasisme, understreker Nilsen før han forsvinner mot Nationalteateret.

Vil marsjere videre

Historikeren Øystein Sørensen tror ikke at vi kommer til å høre noe særlig mer fra Pegida i fremtiden.

– Nå er de så få at jeg tror det snart bare er en liten kjærne igjen. De vil kanskje fortsette å gå på trass.

Max Hermansen forteller Pegida vil fortsette, og at de vil utvide til flere byer.

– Vi skal fortsette med marsjer hver mandag i Oslo. Sist onsdag begynte vi også i Kristiansand og Tønsberg, og 16. februar blir det også marsj i Stavanger.
 

Emneord: