Smarttelefoner kan føre til separasjonsangst

Kjenner du en følelse av angst? Er det nesten så du begynner å svette litt? Da kan det hende du har glemt smarttelefonen hjemme.
Mandag, 19 januar, 2015 - 14:13


En undersøkelse utført av amerikanske forskere viser at vi er blitt så avhengige av smarttelefonene våre at det kan forekomme separasjonsangst dersom vi blir bedt om å legge den fra oss.

Undersøkelsen gikk ut på at 40 personer ble bedt om å utføre en enkel oppgave hvor de skulle finne mest mulig ord ut fra et “kryssord” med tilfeldig plasserte bokstaver. I første runde satt testpersonene med smarttelefonene sine klistret til bordet, og utførte oppgaven med gode resultater. I neste runde ble de imidlertid bedt om å legge telefonen fra seg i andre enden av rommet. Dette førte til økt blodtrykk, angst, stress og raskere hjerteslag noe som igjen førte til et dårligere resultat på oppgaven.

Lignende forskning i Norge

Spesialist i klinisk pyskologi ved Universitetet i Bergen og Stiftelsen Bergensklinikkene, Cecilie Schou Andreassen, har forsket på mobilavhengighet blant nordmenn. Hun forteller til VG at det er mellom 0 og 38 prosent av befolkningen går under kategorien “mobilavhengig”. En undersøkelse utført for VG i 2014 viser at over 45 prosent av de som deltok kategoriserer seg selv som avhengige, mens kun én av fire spurte svarte motsatt.

Ifølge Andreassen kan dette bidra til dårligere søvn og at man blir kronisk ufokusert.

Kan føre til stress

Professor ved Instituttet for samfunnspsykologi i Bergen, Ståle Pallesen, mener at flittig bruk av smarttelefon kan være stressfremkallende fordi man hele tiden er tilgjengelig. Akkurat som med andre avhengigheter kan det være stressende dersom man plutselig mister tilgangen til kilden for sin avhengighet. Han mener resultatene fra den amerikanske undersøkelsen kan stemme.

– Dersom man jevnlig bruker telefonen til å holde seg oppdatert og være tilgjengelig tror jeg nok det kan føre til seperasjonsangst, sier Pallesen over telefon.

En av de som kjenner på stresset med å hele tiden være tilgjengelig er student Lena Leversen (20) ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Jeg sitter vel på telefonen halvparten av dagen, fordi jeg bruker den til alt fra å ringe og sende meldinger, til å holde meg oppdatert på sosiale medier.

Hva skjer hvis du plutselig går tom for strøm eller glemmer telefonen hjemme?

– Jeg blir stressa, fordi jeg har liksom alltid noe på mobilen som jeg ser på eller må sjekke. Også føler jeg at jeg ikke får tak i noen og ingen får tak i meg, forteller Lena.

Hvor avhengig er du av telefonen?

 

Emneord: