Statskog kan selge til private

Statskog eier én femtedel av fastlandsnorge. Nå kan flere av eiendommene havne i private hender.
Tirsdag, 20 januar, 2015 - 12:53


I regjeringserklæringen står det at Statskog vil “styrke det private skogbruket ved å selge arealer fra Statskog tilsvarende det Statskog har kjøpt de siste årene.” Det faller ikke i god jord hos Arbeiderpartiet, som ønsker å stoppe salget.

– Vi får håpe vi kan danne et flertall som kan stanse dette, sier Aps landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget til frifagbevegelse.no.

Han setter sin lit til Venstre og KrF, og håper at de vil slå følge med Ap i denne saken.

– Hvis man virkelig trykker på startknappen og selger arvesølvet, vil det ikke være lett for en framtidig sosialdemokratisk regjering å reversere disse prosessene, sier han.

– Hva er poenget?

Også Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) stiller seg kritiske til regjeringens planer. De har gjennomført en meningsmåling som viser at bare ni prosent støtter privatiseringen av statens skoger, mens 74 prosent er imot.

– Vi er ute og roper et varsko. Hva er poenget? Hvorfor skal man selge ut norske skog, fjell og myrer? Dette er jo vårt felles eie, dette er vårt arvesølv. Og dette forvalter jo Statskog i dag på en ypperlig måte, sier Espen Farstad i NJFF til TV 2.

Sammenlignet med land som Canada og USA eier den norske stat forholdsmessig lite skog. Der er eierandelene henholdsvis 92 og 31 prosent. Også i våre naboland Sverige (27 prosent), Danmark (20 prosent) og Finland (30 prosent) er større deler av skogene i statens eie. Ifølge TV 2 eier den norske stat bare 14 prosent av norske skogsområder.

Vil ikke ramme jakt- og fiskeinteresserte

Høyres næringspolitiske talsperson Gunnar Gundersen sier til NTB at de ikke har planer om å selge noen eiendommer før Statskog har lagt fram sin utredning 1. mars. Han sier også at det er en forutsetning for salgene at jakt- og fiskeinteresserte ikke skal bli rammet.

– Det er bare skog dette dreier seg om, først og fremst små naboteiger som lokale bønder vil ha interesse av å kjøpe, sier han.

Heller ikke landbruksminister Sylvi Listhaug mener at de planlagte salgene vil ha noen betydning for jakt- og fiskeinteresserte.

– Hvis det var sånn at det var likhetstegn mellom private eie og dårlige jakt- og fiskerettigheter, så ville vi aldri ha hatt et så rikt jakt-, fiske- og friluftsmiljø i Norge, sier statsråden til TV 2.

Emneord: