Vil at serviceyrket skal skatte av tips

Skatteetaten vil kontrollere at yrkesgruppene som får tips skal skatte av tipsen.
Tirsdag, 20 januar, 2015 - 15:20


At yrkesgrupper som får tips på jobb skal betale skatt av tipsen, er egentlig en gammel lov, men den har vært lite praktisert. Skatteetaten sier de  i større grad vil kontrollere at det blir betalt skatt av tipspengene.

Forskjell i inntekt

– Jeg synes det er trist, spesielt fordi servicebransjen allerede er en lavlønnet bransje, sier Hanna Johansson. Hun jobber på en restaurant i Oslo, og er vant til at tipsen er en ekstra inntekt.

– Det blir jo en betydlig forskjell i inntekt for alle som er vant til å få tips hver dag, fortsetter hun.

Gjennomsnittslønnen for servitører er i dag på 328 800 kroner i følge utdanning.no.

Tabelltrekk

For de med tabelltrekk vil det si at tipsen regnes som bi-inntekt, og vil derfor bli trukket etter hvilket skattekort du har som bi-skattekort. For mange vil det si 35%. Siden det ikke er arbeidsgiver som betaler tipspengene, vil det også si at man ikke får feriepenger, pensjonspenger eller sykepenger av disse pengene.

Mindre attraktivt

– Personlig tror jeg det kan gjøre bransjen mindre attraktiv, særlig for studenter og lignende som bare jobber helger, sier Johanssen. Hun sier hun ikke er sjokkert over at de vil at flere skal betale skatt, og at hun håper det kan gjøre at bransjen blir bedre betalt i fremtiden. 

God service

Marco Zambujal jobber selv i bransjen. Han håper det ikke blir så strengt.

– Tipsen er en god motivasjon. Folk tipser fordi de er glad i god service og god mat, avslutter han.

 

 

 

Emneord: