Hver fjerde nordmann tar vinterferie i år

Oslo og Akershus er godt i gang med vinterferie, enten den tilbringes i fjellet eller byen. I følge Virke er det i år hele 1 av 4 nordmenn som skal ta seg vinterferie.
Tirsdag, 17 februar, 2015 - 13:32


Det er ikke å legge skjul på at Norge er en skinasjon med stor entusiasme for hytteliv, likevel er det mange som skal nyte ferien i Oslo eller i utlandet. Blant de nordmennene som i år benytter seg av en ferieuke i februar, reiser 39 % til utlandet, 35 % tilbringer ferien på hytta og 22 % planlegger å være hjemme.

Flere enn noensinne skal på hytta

Direktør for Virke Reiseliv og Kultur, Hilde Charlotte Solheim, forteller på deres nettsider at samvær med familie og venner er nordmenns viktigste motiv for ferien.

- Å utøve aktiviteter og dyrke egne interesserer scorer også høyt. Her finner vi nok mange skiinterisserte nordmenn som bruker vinterferien til aplint og langrenn, sier Solheim.  

Hilde Charlotte forteller videre at ferie på hytta er befolkningens foretrukne ferieform i år.

- I år planlegger 35 % å tilbringe vinterferien på hytta i Norge. Dette er det høyeste tallet noensinne, sier Solheim.

I følge Statistisk Sentralbyrå finnes det over 400 000 hytter spredt over hele landet. Kommunene Trysil og Ringsaker har flest hytter.

Mange blir i byen

Det kryr av aktiviteter for både store og små over hele byen, og det er tydelig at mange også har valgt byferie i stedet for reiser til utlandet eller fjell.

Freia Sjokoladefabrikk er blant bedriftene i Oslo som har laget et opplegg for befolkningen i vinterferien. Freialand forteller Journalen at de har opplevd enormt stor interesse for sine aktiviteter, og at omvisningene på fabrikken er utsolgt allerede.

- Vi har opplevd veldig positiv respons. Det er mange som vil besøke Freia. De har sett filmen om Charlie og sjokoladefabrikken, og har høye forventninger, forteller Tone Seppola, logistikkansvarlig på Freialand.

Freialand tilbyr også omvisninger for grupper ellers i året, men det er kun i skoleferiene det er åpent for enkeltpersoner. De ønsker å tilby noe for de som ikke reiser på fjellet eller til varmere strøk.

- Mange barn har fri denne uken, og det er ikke alle som reiser bort, utdyper Seppola.

Teknisk museum er også blant stedene som tilbyr aktiviteter for de som er igjen i Oslo. Også i år har museet satt opp et omfattende program hele vinterferien.

Nordmenn søker sol

Norges nest største reisebyrå Ticket forteller i en pressemelding at Gran Canaria er det mest populære reisemålet for nordmenn i årets vinterferie. Også andreplassen på listen blir okkupert av en av Kanariøyene, nærmere bestemt Tenerife. Reisebyrået ser at antallet reiser i vinterferien generelt også øker. Bestillingene til Bankok har i år økt med over 10 % i forhold til vinterferien i fjor. Markedssjef i Ticket, Ellen Wolff Andresen, forklarer at Gran Canaria passer for alle aldersgrupper og tror det er medvirkende i at det ligger på toppen.

- Vi velger de tradisjonelle reisemålene i vinterferien, og reiser helst vekk der det er solsikkert, sier Wolff Andresen.

Til tross for at de fleste utenlandsreisene ble bestilt for flere måneder siden mener Wolff Andresen at det fortsatt er gode muligheter for å bestille reiser til varmere strøk.

- Reisene tar aldri slutt, om man er fleksibel i forhold til reisemål og avreisested kan man fremdeles finne en reise, sier hun.

Til Dagbladet forteller Wolff Andresen at de kan merke at skolenes strenge ferieregler påvirker reisesalget. Hun forteller at det blir et større press på vinterferien og at akkurat den uken fylles enda raskere opp en tidligere.

Norge som skinasjon

Mange nordmenn er svake for en skitur på fjellet. Statistisk sentralbyrå offentliggjorde 13. februar en undersøkelse som viser at 39 % av alle nordmenn har gått på minst en skitur i løpet av det siste året. Til tross for at tallene er høye er de likevel lavere enn i 2011, da var det hele 42 % av alle nordmenn som fortalte at de hadde vært på skitur. Blant den yngre generasjonen er tallene enda høyere. 57 % av barn og unge i aldersrommet 7-19 år har gått på ski det siste året.

Dette viser at det fortsatt er en relativt stor andel av både små og store som ikke har gått på ski den siste tiden. Kanskje de begir seg ut på årets første tur i vinterferien.

Emneord: