Rydder opp i medlemsrot

Nå er Den katolske kirke i Norge i gang med et intenst opprydningsarbeid, etter de innrømmet ulovlig medlemspraksis i november 2014.
Tirsdag, 17 februar, 2015 - 14:15


Dagbladet skrev den 3.november 2014 at den romersk-katolske kirke i Norge har registrert intetanende personer som medlemmer.

Fra 2010 til 2014 økte antall medlemmer i den katolske kirken i Norge fra 66 000 medlemmer til 140 000 medlemmer. Nå må Den katolske kirke i Norge kontakte flere tusen medlemmer for å finne ut om de faktisk er katolikker, skriver Dagbladet.

Pålagt opprydning av Fylkesmannen i Oslo og Akershus

27. november 2014 skrev biskop Bernt Eidsvig en pressemelding fra Oslo katolske bispedømme.

–  Fylkesmannen i Oslo og Akershus har nå gjennomgått saken, og pålagt Oslo katolske bispedømme å rette opp sitt medlemsregister ved at personer som åpenbart ikke har meldt seg inn i trossamfunnet slettes fra registeret. Vedtaket gjelder nyregistrerte i tidsperioden 2010-2014 hvor kirken ikke kan dokumentere at de som er registrert ønsker å faktisk stå som medlem, heter det i pressemeldingen.

Advokat Bjørn Øiulfstad er hentet inn for å lede kirkesamfunets opprydningsarbeid.
– Vi følger Fylkesmannens pålegg, og jobber nå aktivt med å rette opp medlemsregisteret. Personer som åpenbart ikke har meldt seg inn, slettes nå fra registeret, forteller Øiulfstad til Dagbladet.

Stor arbeidsinnvandring fra katolske land

Biskop Bernt Eidsvig fortalte til Dagbladet i oktober 2014 at det de siste årene har skjedd en massiv vekst som har strukket Den katolske kirkens ressurser til det ytterste. Han innser at det kan ha forekommet svikt i deres rutiner.

– Dette er dypt beklagelig, fortsetter han.

Biskopen peker på stor arbeidsinnvandring fra katolske land som en årsak til den massive veksten.

Avdelingsdirektør Merethe Helstad i juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershu forteller Dagbladet at de følger opp saken nøye.

– Den som vil bli medlem, må melde seg inn selv, legger hun spesielt vekt på.

Oppfordrer ikke-katolikker til å melde seg ut selv

Kirken prøver nå å komme i kontakt med 79 000 personer som siden 2010 har registert seg som medlemmer. Den katolske kirken har henvendt seg til disse medlemmene per brev og telefon, men også gjennom pressemeldingen Oslo katolske bispedømme sendte ut i slutten av november i fjor.

– (…) Dersom ikke-katolikker mottar medlemsbladet uten å ha bedt om det, har det skjedd en feil. Slike feil vil bli rettet opp så snart vi får beskjed om dem. Alle som måtte ha kjennskap til eventuelle slike feil, oppfordres til å ta kontakt med oss, skriver biskop Eidsvig.

– Uakseptabelt om de gjør dette for egen vinning

Som andre tro- og livssynssamfunn i Norge får Den katolske kirke offentlig tilskudd per medlem. På grunn av det høye medlemstallet vil trossamfunnet få et samlet tilskudd på om lag 130 millioner kroner i 2015.

Henrik Asheim fra Høyre sitter Kirke-, utdannings- og forskningskomitéen på Stortinget, og han reagerer sterkt på avsløringene om hvordan Den katolske kirke ii Norge har registrert intetanende personer som medlemmer.

– Det er viktig at man ikke tar andre menneskers tro til inntekt for sin egen kirke, og det er totalt uakseptabelt om de gjør dette for egen vinning, sier Asheim til Dagbladet.

Avdelingsleder Helstad forteller til Dagbladet at det bare er registerte medlemmer per 01.01 de kan kreve statsstøtte for.

– Har de ikke registrert medlemmene tidligere, må de vente til neste år med å kreve statsstøtte for disse, legger hun til.

Emneord: