Vil bremse lønnsveksten i Høyesterett

Foreslår 10 000 kroner mindre i lønnsøkning fra i år.
Mandag, 16 februar, 2015 - 13:03


Presidentskapet i Stortinget foreslår å justere ned lønnsveksten til dommerne i  Høyesterett. Fra 2008 til 2013 hadde høyesterettsjustitiarius en samlet lønnsvekst på 335 083 kroner, og høyesterettsdommere fikk en økning i lønn på 289 027 kroner hver. Fra 2015 vil trolig lønnsveksten reduseres med i underkant av 10 000 kroner.

Lønnen til høyesterettsjustitiarius var i 2014  i overkant av 1,9 millioner og  nesten 1,7 millioner for høyesterettsdommere. Til sammenligning tjente statsminister Erna Solberg i overkant av 1,5 millioner i fjor.

Høy pris for rekruttering

Høyesterett har de siste årene slitt med rekrutteringen, da det ble utlyst en dommerstilling i 2013 var det ingen søkere. Stortingets presidentskap mener at dommerembetene i Høyesterett må være attraktive sammenlignet med andre karrieremuligheter for de beste juristene, og vil at Høyesterett skal rekruttere både fra privat og offentlig sektor. Dette er blant årsakene til den høye lønnen.

Presidentskapet mener derimot at lønnsnivået ikke er den viktigste årsaken til de lave søkertallene til utlyste stillinger i Høyesterett. Derfor foreslår de nå å bremse lønnsveksten med i underkant av 10 000 kroner.

Søkerlister skremmer

Høyesterettsjustitiarius Tore Schei peker på andre årsaker enn lønn når han forsøker å forklare de lave søkertallene. Offentlige søkerlister, endringer i pensjonsordningen og et ensidig fokus på å rekruttere flere kvinnelige dommere, mener han kan være årsaker til få søkere. Han tror heller ikke lønnen er avgjørende.

– Det er stor prestisje knyttet til stillingen som høyesterettsdommer. Det er en kremjobb for en jurist med den rette legning og interesser i skjæringsfeltet mellom politikk og juss. Lønn er mindre viktig, sier Schei.

Fakta om Høyesterett

- Høyesterett er Norges øverste domstol og har hele landet som virkeområde.

- Sammen med Storting og regjering utgjør Høyesterett landets øverste statsorganer.

- Høyesterett ledes av en justitiarius, og har utover dette nitten dommere.

- I den enkelte sak blir retten satt med fem dommere.

Kilde: domstol.no/hoyesterett

 

 

Emneord: