Karakterer dobbelt så viktig som lærested

Bedriftene vektlegger nyutdannede ingeniørers karakterer mer enn lærestedet de kommer fra, ifølge NHOs kompetansebarometer.
Mandag, 23 mars, 2015 - 12:49


I forrige uke la Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) frem sitt kompetansebarometer for 2015. Rapporten gir blant annet svar på hvilke landsforeninger som har de største kompetansebehovene, hvordan de skal dekke behovene og ikke minst hva bedriftene vektlegger ved ansettelsen av nyutdannede.

Blant de aller mest etterspurte utdanningene er ingeniørutdanningen. Av bedriftene med mer enn 50 ansatte, har nesten 70 prosent svart at de mangler ingeniører, mens over 80 prosent av bedriftene med 250 ansatte melder om det samme behovet. Også de mindre bedriftene svarer at de mangler ingeniører.

Som oppfølgingsspørsmål har bedriftene svart på hva de vektlegger ved ansettelsen av ingeniørene. Etterfulgt av kriteriene om tidligere yrkeserfaring og fagretning på ingeniørutdanningen, følger kandidatens karakterer fra studiene. Bare 18 prosent av bedriftene legger stor vekt på karakterene, men hele 86 prosent vektlegger dem “i noen grad”.

Hvor kandidaten har studert, vektlegges minst. Bare fem prosent av bedriftene legger stor vekt på lærestedet, og mer enn 60 prosent vektlegger dette enten i liten grad eller ikke i det hele tatt. Blant de få bedriftene som tar kandidatens lærested i betraktning, er det bred enighet om at NTNU er det foretrukne universitetet.

Journalen tok en prat med et utvalg studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus. De var ikke enige om hvorvidt resultatene er positive eller ei.

Emneord: