Fra barn er få dager gamle kan de se ansikter og skille mellom ansiktsuttrykk, viser et forskningsprosjekt fra Universitetet i Oslo, Universitetet i Uppsala og Eclipse Optics.

Nyfødte kan kjenne igjen ansiktsuttrykk

Mandag, 23 mars, 2015 - 15:41


Nyfødte kan se ansikter på oppmot 30 centimeters avstand. Det viser et helt nytt forskningsprosjekt utført av UiO, UU og Eclipse Optics. Også tidligere har man forsøkt å finne ut om barn kan se ansikter og kjenne igjen ulike uttrykk, men disse studiene har alle tatt utgangspunkt i stillbilder.

Det spesielle i den nye studien er at levende bilder er sentrale. Dette er et bevisst valg, siden levende bilder bedre illustrerer en virkelighet som beveger seg.

Ideen til forskningsprosjektet er 15 år gammel, men har ikke vært mulig å gjennomføre før nå. Forskerne brukte voksne testpersoner, og stilte inn synet deres så de bare kunne se det spedbarn ser. Deretter målte man sanseinntrykkene deres når de så på bilder av andre mennesker. Bildenes tydelighet varierte, for å illustrere hvordan spedbarn ser.

Forskerne mente at de ansiktsuttrykkene voksne ikke kunne kjenne igjen, ville være vanskelig å kjenne igjen for babyer også. Dermed ble “idealavstanden” 30 centimeter funnet. Grensen går ved 60 centimeter, som da er for utydelig for et nyfødt barn.

Emneord: