Pensjonister kombinerer jobb og pensjon

Eldrebølgen velter inn over landet og stadig flere velger å hente ut alderspensjon i en tidlig alder. Pensjonsreformen har for øvrig ført til at eldre står lenger i arbeid enn de gjorde tidligere.
Mandag, 23 mars, 2015 - 15:14


Da pensjonsreformen ble innført i 2011 ønsket man å gjøre det mulig å kombinere arbeid og pensjon i større grad enn tidligere. Fra og med 2011 ble det derfor mulig å hente ut alderspensjon fra folketrygden i kombinasjon med det å fremdeles være i arbeid.

I tillegg ble det og gjort endringer i AFP-ordningene som skulle stimulere eldre til å stå lenger i arbeid enn de gjorde tidligere. En fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå konkluderte denne uken med at effekten av reformen har vært markant.

Toppnivået nådd

Det har vært en markant økning i antallet sysselsatte blant de over 62 år, slår rapporten fra Statistisk sentralbyrå fast. Veksten har vært sterk både blant menn og kvinner.

Aller sterkest har veksten vært for personer uten høyere utdanning i privat sektor.

Rapporten konkluderer med at de ferskeste tallene tyder på at effekten av pensjonsreformen ser ut til å ha nådd et foreløpig toppnivå, og at økningen i antall person over 62 år som fortsetter i arbeid ser ut til å ha flatet ut.

Det ser dermed ut til at sysselsettingsprosenten i denne aldersgruppen nå har stabilisert seg på et nivå som er merkbart høyere enn det nivået som var gjeldene i forkant av reformen.

Ikke bare positivt

Ole Christian Lien hos Nav kommenterer, på deres egne nettsider, at menn som får mulighet til å starte uttak av pensjon i en alder av 62 år gjør dette i langt større grad enn det kvinner gjør. Forskjellen er på henholdsvis 54 prosent for menn som tar ut pensjon i tidlig alder, mot bare 28 prosent for kvinner som gjør det samme.

- Kvinner lever lenger enn menn og ser seg trolig i større grad tjent med å vente med å ta ut alderspensjon, sier Lien.

Han forklarer videre at risikoen ved å ta ut alderspensjon i en tidlig alder er at det gir en lavere årlig pensjon i de resterende årene av livet.

I et intervju med Bergensavisen påpeker Lien at også mange menn ville ha tjent på å vente noen år med å ta ut pensjonen. Lien anbefaler derfor alle å ta i bruk Navs pensjonskalkulator.

- Jeg tror ikke alle er klar over hvor høy skattt de kan få ved å kombinere pensjonsuttak og inntekt. Jobber du mye, kan du fort få toppskatt, påpeker han.

 

 

 

Emneord: