Vanskeligere for ungdom å få sommerjobb

I Norges største byer er det svært vanskelig for ungdom å få seg sommerjobb. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at yrkesaktiviteten blant unge har gått ned fra 57,7 prosent til 54,1 prosent på et år.
Onsdag, 25 mars, 2015 - 13:24


Hvert år er det knallhard kamp om de beste sommerjobbene og jobbsøkere som er sent ute med søkingen kan ikke regne med at tilbudene står i kø. Allerede før nyttår ble de første sommerjobbene lagt ut på NAV sine nettsider. Nå er sommeren snart her, og mange jobbsultne ungdommer står fortsatt uten sommerjobb på tross av at de er arbeidslystne.

Se video og få råd om hvordan du bør søke sommerjobb i bunnen av saken.

Viktig med kontakter

Undersøkelser viser at over halvparten av alle skoleungdom ikke jobber på sommeren. I dagens utgave av dt.no, kan man lese at ungdommen er sjanseløs på jobbmarkedet i Drammen, og at mange bedrifter kun ansetter medarbeidere de kjenner fra før. På nav.no ligger det 16 annonser for sommerjobber ute i dag.

Student Maria Martin (20) fra Røyken, er en av de som sliter med å skaffe seg sommerjobb.

  Jeg har søkt på noen jobber som jeg har funnet på finn.no og på nav.no, men det har vært så mange søkere så jeg har fortsatt ikke fått napp, sier Martin.

Hun sier mange av sommerjobbene som er utlyst på internett krever forkunnskap eller er ulønnet.

–  Litt av poenget med en sommerjobb er jo å tjene penger, jeg har ikke lyst til å jobbe gratis, sier Martin.

Ifølge NRK.no er det mange sommerjobber som aldri blir lyst ut, men som går rett til venner og bekjente av ansatte i bedriften. Martin sier hun kjenner til dette, og sier hun tror det er viktig med kontakter innenfor arbeidsmarkedet.

–  De fleste jeg kjenner som har sikret seg jobb til sommeren har fått jobben via venner eller bekjente. Det virker som mange ikke tør å ta sjansen på noen de ikke kjenner fra før, sier Martin.

mariaMaria Martin sliter med å finne jobb til sommeren Foto: PrivatUrealistiske forventninger

Milliardær Olav Thon sa i et intervju med Tv2.no, at:   “Mitt inntrykk er at skoleungdom står på for å få seg sommerjobb, men at de har urealistiske forventinger til hvilken jobb de faktisk kan få”. Dette er Martin uenig i.

–  Jeg skjønner jo at jeg ikke kan få drømmejobben med en gang, og det har jeg inntrykk av at andre i min situasjon også skjønner. Samtidig mener jeg det er viktig at jeg får en jobb som passer min personlighet. Jeg kunne aldri vært telefonselger, det er jeg ikke tøff nok til, ler Martin.

Kent Rune Pedersen er ungdomsrådgiver i LO. Han tror det vil bli enda vanskeligere fremover for unge jobbsøkere.

– Økt arbeidsinnvandring og det faktum at mange bedrifter bruker de faste deltidsansatte på sommeren gjør det vanskelig for de som søker sommerjobb, sier Pedersen.

Han råder ungdom til å søke tidlig og å ikke være for kresne i søken etter jobb.

– Man skal jo ikke gjøre hva som helst, men man må være positiv og klar for å ta i et tak, sier Pedersen.

kentKent Rune Pedersen bekrefter at jobbmarkedet er tøft før sommeren Foto: Ida Aaberg Evensen Fortsatt noen ledige stillinger

I fjor meldte NRK.no at det  var en nedgang på rundt ti prosent på antall utlyste sommerjobber. En iskrembod i Oslo hadde fått nærmere 500 søknader før sommeren samme år. Etter et kjapt søk på finn.no og nav.no, er det tydelig at det ikke er mye å velge i, men at noen serviceyrker fortsatt trenger hjelp til sommeren. Mange av disse stillingsannonsene er kun interessert i sommervikarer med erfaring og utdannelse.

– Jeg kommer ikke til å gi opp med jobbsøkingen helt enda, men til neste år skal jeg passe på å være ekstra tidlig ute, sier Martin.

Journalen har vært i kontakt med Nav. De hadde ikke mulighet til å bekrefte tallene på nåværende tidspunkt.

LOs ungdomsrådgiver Kent Rune Pedersen gir råd til ungdom om hvordan de kan skaffe seg sommerjobb:

 

Emneord: