5 tips for deg som sliter med å sove

Det å slukne inn i drømmeland er ikke alltid like lett. Derfor hjelper Journalen deg med å få den viktige søvnen
Tirsdag, 28 april, 2015 - 14:48


 

Hvis du føler deg lys våken midt på natten så er du ikke alene. Ifølge tv2.no sliter 1 av 7 nordmenn med søvnløshet, og tallet er stadig økende blant unge.

Søvnmangel er ingenting å gjespe av ifølge professor Sonia Ancoli-Israel fra i universitetet i California; San Diego school of medicine. Til CNN  sier hun at mangel på søvn kan føre til helseskader. Som for eksempel hjertesykdommer.

Mange folk er så travel i hverdagen at de ikke prioriterer søvn ovenfor andre aktiviteter, sier Ancoli-Israel til CNN.

Ifølge norsk helse informatikk (NHI) burde voksne få i seg 6-9 timer søvn hver natt, nødvendighet for søvn varier fra person til person , men får man midre søvn en dette kan det føre til problemer psykisk og fysisk. Skal du også jobbe deg frem mot sommerkroppen kan mangel på søvn ødelegge resultatet, siden mangel på søvn bidrar til at man krever karbohydrater og høyt sukkerinholdig mat.

Hvis du lurer på om du mangler søvn kan du ta søvnkalkulatoren.

Og finner du ut at du sliter med søvnen, her har du 5 tips for å hjelpe deg inn i drømmeland.

1. Sett av en time

Ifølge psykolog Janet Kennedy grunnlegger av New York Sleep Doctor og forfatter av The Good Sleeper kan det være lurt å sette av en time før du skal legge deg til å trappe ned dagen – vi angripes av informasjon hele dagen og da er det opp til oss å finne rutiner for å slappe av slik at hjernen vår blir klar for å sove, sier Kennedy.

2. Varm dusj

Å ta en varm dusj kan hjelpe søvnprobleme, Kennedy sier at skifte på kroppstempratur kan bidra til en søvnig følelse. Når du går ut av dusjen og kroppen rask forandrer temperatur blir kroppen stresset og skaper adrenalin. Hvis man roer ned kroppen ved å legge seg ned eller gjøre en rolig aktivitet som å lese en bok vil kroppen føle seg søvnig.

3. Sokker = Søvn

Ved å putte på sokker hjelper man blodsirkulasjonen, ifølge Ancoli-Israel, og en god blodsirkulasjon skaper optimal temperatur for søvn.

4. Pust annerledes

Istedenfor å vri og vende på seg i sengen, kan man heller vende på måten man puster på. Ved å bytte mønsteret på hvordan man puster forandrer du på puls og blodtrykk. To symptomer som er koblet til søvnmangel. Et eksempel på en pusteøvelse er 4-7-8 teknikken. Pust inn i 4 sekunder, hold pusten i 7 sekunder, og pust ut i 8 sekunder.

5. Ikke legg deg

Ikke legg deg tidlig, det er bedre å vente til man er trøtt enn å legge seg tidlig, ifølge kennedy. Hvis du ikke er trøtt vil ikke kroppen roe seg ned.

 

HIOA studentene sine sovevaner.

 

Emneord: