Blir frisk av å leke med Lago

– Når Lago kommer på besøk, blir det lek og moro. Da glemmer de alt som surrer i hodet deres, forteller matfar og krigsveteran Tom Solberg. Forrige onsdag ble Lago kåret til årets dyrehelt 2015 av Agria dyreforsikring.
Mandag, 27 april, 2015 - 13:21


–  Lago har betydd utrolig mye for meg. Da jeg fikk ham, hadde jeg en venn 24 timer i døgnet, sier Tom Solberg, og stryker over hodet på den lorgrende schæferen.

På en gressplen ved Forsvarsmuseet får den firbeinte bestevennen løpe fritt. Men roper matfar, kommer Lago løpende med én gang.

Et unikt team

Da Tom kom tilbake etter seks måneder i Libanon i 1978, havnet han i det han kaller for “isolasjonsboksen”. Som så mange andre. 120.000 nordmenn har vært på utenlandsoppdrag for forsvaret, og flere kommer hjem med skader, både fysiske og psykiske.

–  Jeg hadde ikke så stort behov for venner, men Lago kunne jeg le og gråte med, forteller Tom.

Derfor bestemte han seg for å hjelpe andre i samme situasjon. Forige helg fullførte de sammen et kurs for terapihunder, og besto. Nå er schäferen Norges første terapihund for krigsveteraner, og ble forige uke kåret til årets dyrehelt av Agria dyreforsikring. Over 1180 dyr var nominert, men Lago vant stemmernes hjerter.

–  Det som gjør oss unike, er at Lago er en utdannet terapihund, mens jeg sitter på erfaring som krigsveteran. Veteraner som har vært ute i felt har et veldig sterkt bånd. Vi er brødre uansett, sier Tom.

Som pencilin for veteranene

–  Dette er som pencilin for veteranene, for å bruke et medisinks uttrykk, sier Kjell Lamo. Han er leder for Osloavdelingen, Norges veteranforbund, og vet godt hvordan det kan oppleves å se verdens bakside.

–  Man forandrer seg, på godt og vondt. Det man har hjemme, blir som kosmetikk på den grufulle sannheten man har sett, forklarer Lamo.

Flere veteraner lider av posttraumatisk stress-syndrom, og sliter med det de har opplevd. Da er bruken av dyr veldig effektiv for å ta fokuset over på noe annet.

–  Det er veldig lett for mennesker å oppnå kontakt med dyr, og det kan ha mye å si for å komme seg ut av isolasjonen, forteller Lamo.

Nå håper han at de vil få flere sertifiserte terapihunder inn i forbundet.

Bryter barierer

Tom og Lago drar på hjemmebesøk til krigsveteraner som lider av posttraumatisk stress-syndrom.

–  Lago tar fokuset bort fra det som er vanskelig. Og han gjør at de føler seg tryggere ute blant folk. Når vi har trent litt på å gå på tur, kan jeg etterhvert la dem gå alene, med meg i nærheten, forteller Tom.

– Da hender det at folk tar kontakt, og en ny bariere brytes. Her er det bare fantasien som setter grenser på hva vi kan oppnå, sier Tom.

Se video med Tom og Lago her:

Emneord: