– Folk spør ofte hva slags underliv jeg har

Med transproblematikk på tapetet i medier verden over, hagler debatten i sosiale medier om transkvinner kan kalles «ekte kvinner».
Onsdag, 29 april, 2015 - 16:20


Bloggeren Christine Marie Jentoft skriver på sin blogg ComingOutChristine at cisfolk, altså mennesker som er angitt riktig kjønn ved fødsel, ofte sier og spør om ting de ikke burde.

– Folk spør ofte om hva slags underliv jeg har, og de kan finne på å si at «jeg skjønner at du tror du er jente, men biologisk så er du jo mann». Det vitner på et veldig dårlig syn på hvordan mennesker fungerer, sier hun.

Kjønn er et definisjonsspørsmål

Biolog Cato Tandberg mener det er et definisjonsspørsmål om man kan være kvinne om man har penis og testikler.

– Men for meg virker det biologisk sett litt vanskelig, sier han.

Hvorfor det?

– Det er fordi det å ha en penis og mannlige kjønnsorganer på en måte er en del av det å være mann i et biologisk perspektiv. Om man psykisk føler seg som mann eller kvinne er et annet spørsmål.

Christine er uenig i denne påstanden.

– Det finnes ingen enstemmig kjønnsmarkør som alle innenfor et kjønn deler. Som for eksempel, så har ikke alle menn testikler, eller alle kvinner eggstokker. Det finnes jo mange kvinner som av forskjellige grunner tar vekk eggstokkene sine, eller som ikke har til å begynne med.

Hun fortsetter med at de eneste karakteristikkene alle kvinner har til felles, er at de identifiserer seg som kvinne.

Les mer om kritikken transkvinner møter her.

Det å være kvinne og det å være feminin er ikke det samme

Samtidig sier Christine at hun ikke har lyst til å være stereotypisk feminin, eller maskulin.

– Da jeg først skulle prøve å «se om jeg var jente», bestilte jeg meg kjole, nettingsstrømper og strippehæler på nettet, ler hun før hun fortsetter – Det så jo ikke bra ut. Du kan tenke deg når en av de mest harry fyrene i Norge er antrukket det, så ser det komisk ut uansett. Jeg brøt sammen i lattergråt, og var veldig imot feminine ting etter det.

Likevel forteller hun at hun føler seg lettere i sjela nå som hun kan være litt maskulin og litt feminin samtidig.

– Jeg har funnet ut at jeg ser jævla bra ut i kjole, smiler hun.

Se intervjuet med Christine

Christine har selv laget og lagt ut flere YouTube-videoer, deriblandt denne, hvor hun oppsummerer noen av tingene ciskjønnede har spurt henne om.

 

Emneord: