- Kreftpasienter dør mens myndighetene bestemmer seg

Flere og flere får kreft, men Helsedirektoratets regelverk hindrer at norske pasienter får tilgang til de nyeste behandlingene. Kreftspesialist og overlege Arne Stenrud Berg mener dette er noe politikerne må ta tak i.
Tirsdag, 28 april, 2015 - 15:16


Metodevurdering, også kalt nasjonalt system for innføring av nye metoder, gjennomføres av Helsedirektoratet for å sikre nye metoder i spesialhelsetjenesten. Ifølge direktoratet er det effekt, sikkerhet og kostnader som skal vurderes, og prosessen kan ta opp til ett år.

Det er ofte snakk om medisiner som har gått gjennom strenge godkjenningskrav internasjonalt og er tatt i bruk i flere land. Berg mener det norske systemet ikke går i takt med forskningen:

– Pasienter dør mens myndighetene bestemmer seg. Slik kan vi ikke ha det.

Karita Bekkemellem, direktør i Legemiddelindustrien, er enig.

– Under metodevurderingen har ingen pasienter i det offentlige helsevesenet tilgang på metoden eller legemiddelet, med mindre de er heldige og deltar i en klinisk undersøkelse. Dette er urettferdig, og lite bærekraftig, sier hun.

Fremtidens kreftbehandling

Oslo Cancer Cluster holdt tirsdag et politisk møte og debatt i samarbeid med LMI (Legemiddelindustrien) og legemiddelprodusentene Astra Zenca og MSD, hvor det norske systemet ble diskutert og utfordret.

– Vi vil stille spørsmål om hvordan Norge skal sikre sine kreftpasienter en behandling på høyde med det beste internasjonalt. Vi inviterer fagpersoner, pasienter og pårørende, politikere og helsemyndigheter, næringsliv og bedrifter, sier Marthe Brovold Løberg i Oslo Cancer Cluster.

Se deler av debatten under saken.

Kritiserer systemet

Karita Bekkemellem mener at systemet vi har i Norge i dag tar for lang tid. Det fører til at flere og flere søker seg til kliniske studier og egne finansieringsordninger for å få tak i medisinene de trenger.

– Vi ser at økonomiske vurderinger ofte utgjør en stor del av metodevurderingen. I Norge i dag gjør vi alt for å redde liv, utenom når det er snakk om kreftsyke, da er det plutselig et kostnadsspørsmål, sier Bekkemellem.

Arne Stenrud Berg påpeker at det er en svikt i systemet, og at dette er et politisk problem.

Tar selvkritikk

Øyvind Melien, sekreteriatsleder for Nasjonalt System, var til stede på arrangementet som representant for Helsedirektoratet, som ble kraftig kritisert.

– Vi har behov for systematiske prosesser for nye metoder. Våre metodevurderinger bygger på internasjonalt anerkjent metodikk. Men vi jobber fortsatt mot et mer effektivt system i form av et bedre internasjonalt arbeid, sier Melien.

Høyre og Fremskrittspartiet har gått inn for dette systemet, men til og med Høyres representant i debatten, Kristin Johnsen innrømmet at alt tyder på at dette ikke er en god løsning for framtiden.

– Vi har viklet oss inn i et byråkratisk system. Og vi ser jo her i dag at endring er helt nødvendig, sier Johnsen, som er medlem av Helse- og omsorgskomiteen.

– Signalet vi nå får fra Høyre er ekstremt viktig. Vi ønsker å være med på å gjøre politikerne våre gode, avsluttet Karita Bekkemellem.

Emneord: