Ikke alle vet at de fleste barnevaksinene bare gir en immunitet på 10 år. Spesialist Gunnar Hasle anbefaler å fylle opp barnevaksinene ved utenlandsreise.

Må fylle opp barnevaksiner etter 10 år

Tirsdag, 28 april, 2015 - 13:22


Biologi-studentene Hilde, Ylva, Helene og Ida Emilie er på Reiseklinikken for å vaksinere seg. I sommer skal jentene på skogstur til Drøbak, Tomb og Finse og må vaksineres mot sykdommene flått bringer med seg.

Inne hos sykepleier Christina sitter jentene i hver sin stol og ser mot hjørnebordet. På et sølvbrett ligger fire gjennomsiktige sprøyter med blankt innhold. Noen bomullsdotter vætes med antibac som Christina gnir på jentenes overarmer.

– Så var det en her som var litt redd? Da tar vi deg først, sier sykepleieren.

Christina informerer om vaksinen jentene skal ta. (Foto: Beate Hoel)

Hilde Nicolaisen er førstemann. Medstudent Ylva Vik sitter ved siden av for å holde i hånden.

Fyller opp barnevaksinene i samme slengen

Folkehelseinstituttet anbefaler vaksiner ved noen reiser til utlandet. Da vil de samtidig fylle opp barnevaksinene som bare varer i ti år. Den siste tiden har det vært en debatt om man bør vaksinere barna sine etter Folkehelseinstituttets anbefalinger. Gunnar Hasle ved Reiseklinikken fnyser av den siste tidens medieoppslag om vaksinemotstandere.

–  Det var Rudolf Steiner som sa at å ha meslinger ga han en åndelig oppvåkning. Men han var helt utvilsomt gal. Det er ingen holdepunkter for at meslinger er bra for deg. Så vidt vi vet er det ingen risiko forbundet med meslingvaksinen, sier Hasle.

Hasle mener vi nå har en reell mulighet til å utrydde sykdommer som meslinger og polio for godt. I dag er det frivillig for foreldre å bestemme om barnet skal ha anbefalte vaksiner, og foreldrene må samtykke før barnet kan gis vaksinene.

– Hvorfor skal det være nødvendig at foreldrene aktivt må samtykke? Kan de ikke heller si i fra hvis de ikke ønsker vaksinene? Det er bare foreldre i rike vestlige land som nekter vaksiner for barna sine, mener Hasle.

En undersøkelse gjort på Arlanda viste at bare halvparten av de reisende tok vaksinene som var anbefalt for landet.

– Vi kan anta at like få vaksinerer seg i Norge også, men det er ikke gjort samme type forskning her, sier Hasle.

Vaksinasjonsprogrammet til Folkehelseinstituttet beskytter mot 11 sykdommer. I dag er om lag 93-95% av norske barn vaksinert mot sykdommene.

 

En liten sjekk blant studentene på HiOA tyder på at få er klar over at man må fylle opp barnevaksinene. Hør lydklipp nederst i saken.

Bare halvparten vaksinerer seg før utenlandsreise

Biologistudentene på vaksinekontoret har ingen betenkeligheter med vaksine-anbefalingene.

Sykepleier Cathrine har lagt sprøyter og plaster klart til bruk. (Foto: Beate Hoel)

– Alle i klassen er anbefalt å vaksineres før vi reiser til sommeren. Jeg vet ikke om noen som ikke har tenkt til å vaksinere seg for denne turen, sier biologi-student Ylva Vik.

Biologijentene stiller seg også uforstående til vaksinemotstanderne.

– Jeg har hørt at noen mener det kan gi autisme, men det var jo bare tull. Men det er lett å bli overbevist når man har egne barn å passe på, sier ida Emilie Moe.

 

Vi spurte tre studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus om de visste at barnevaksinene bør fylles på.

Emneord: